Capturen gairebé 10.000 crancs invasors durant l'estiu a la Riera de Merlès

ADEFFA ha aconseguit recollir-ne 4.802 en la darrera jornada oberta de captura

Redacció
06 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:09h

Última jornada de captura de crancs a la riera de Merlès. Foto: ADEFFA


La segona jornada de recollida de crancs invasors organitzada per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) va finalitzar amb la captura de 4.802 animals a la riera de Merlès. Aquests se sumen als 5.087 que ja es van recollir durant la primera jornada, en què hi van participar 189 persones, entre les quals 70 nens i nenes, repartides en 10 grups. 

Pel que fa a la darrera sortida, l'última de l'estiu oberta al públic, el resultat va ser de 4.550 crancs senyal i 252 crancs vermells, amb un total de 266 participants. Una jornada d'èxit, que es complementa amb la del passat 6 d'agost, en què es van resseguir diversos trams d'aquesta riera protegida, amb l'objectiu de netejar-la d'espècies invasores. 

Enguany, tant la recollida de crancs com la participació ha estat superior a la de l'any passat, quan es van aconseguir capturar uns 7.000 crancs en dues jornades de recollida.

La finalitat d'aquesta activitat és, principalment, educativa, ja que es vol donar a conèixer el problema dels crancs invasors a Catalunya, que afecten un considerable nombre de rius i rieres. Per això, l'ADEFFA vol conscienciar a petits i grans del perill d'aquests animals, ja que tant el cranc senyal com el cranc vermell són espècies invasores que causen un greu perjudici a l'autòcton, una espècie que es troba en perill d'extinció. Una de les grans problemàtiques relacionades amb aquests crancs és que tenen un índex de posta cinc vegades superior a la dels autòctons. D'aquesta manera, si el cranc originari fa uns 100 ous de mitjana, l'invasor pot arribar als 500.

La captura també ha comptat amb el suport de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà a través d'un ajut de la Diputació de Barcelona, de l'Obra Social "la Caixa" i de les autoritzacions del Servei de Fauna i Flora, del Departament de Territori i Sostenibilitat.