La sequera d'aquest estiu passa factura als boscos del Berguedà

Els Agents Rurals avisen que els faigs estan perdent les fulles | Els ramaders lamenten que les pastures de muntanya estiguin molt seques

16 de setembre del 2016
Actualitzat el 17 de setembre a les 11:15h

Boscos del pirineu


La manca de pluges d'aquest estiu ha tingut efectes considerables i força visibles en bona part dels boscos del Berguedà. Així ho han indicat els Agents Rurals, que han constatat com el 50% dels boscos de faig que hi ha a la comarca estan perdent o ja han perdut les seves fulles. Una circumstància impròpia de la zona, que fa canviar el color de l'entorn i que posa de manifest la necessitat urgent d'aigua, sobretot, en determinades espècies.

Aquest fenomen es produeix en boscos on predominen arbres de caire centreeuropeu com el faigs, el roure, les freixes o les blades, entre d'altres. Un tipus de bosc típic de l'Alt Berguedà, tot i que també es pot trobar al Ripollès, la Garrotxa o la Val d'Aran. La seva particularitat és la necessitat de pluja i humitat abundant durant tot l'estiu.

Anys enrere, les pluges de tarda eren una tònica habitual al Berguedà, tot i que aquestes han desaparegut aquest estiu, quan aquesta s'ha trobat a faltar. Si l'aigua no arriba i les temperatures són altes, es produeix l'assecament i la caiguda de les fulles d'alguns d'aquests arbres de forma sobtada. En casos extrems, a més, l'arbre podria quedar tocat de mort.

Pel que fa a la ramaderia, el sector també pateix greument els efectes de la sequera, segons ha informat Unió de Pagesos. A les comarques de la Catalunya central es perdran els farratges per ensitjar, i la ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s’ha perdut. Les pastures de muntanya ja van començar a patir la sequera el mes de juliol en alguns indrets, però el mes d’agost ha estat molt sec a tot el territori, de manera que els animals han pogut aprofitar molt poques pastures seques.
 
Malgrat la baixada de temperatures i les pluges puntuals d'aquest setembre, ja és massa tard per esperar una recuperació d’aquests conreus, i per tant, hi ha ramaders que ja han comprat aliment per al bestiar des del mes d’agost, mentre que altres preveuen que hauran de retirar els animals de les pastures abans del previst i comprar aliment que no s’ha pogut produir en els prats, pastures i camps de conreu.