La trobada d'antics capitans de Queralt reuneix 150 persones en una fotografia pel record

La fotografia ha servit per aplegar diferents generacions de capitans i capitanes de Queralt | L'última trobada extraordinària de capitans va ser el 2008

Cristina Prat
28 d'agost del 2016
Actualitzat a les 15:51h
Fotografia de família amb els antics capitans i capitanes de Queralt
Fotografia de família amb els antics capitans i capitanes de Queralt
Els actes del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, continuen, després de l'arrencada aquest dissabte de la celebració amb la històrica i multitudinària rebuda, a Berga, de la Mare de Déu de Queralt. Ara bé, els protagonistes, aquest diumenge al migdia han estat els capitans i capitanes de la Gala de Queralt. 

Així doncs, aquest migdia s'ha celebrat una missa dedicada als capitans de Queralt a l'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga. Un cop finalitzada aquesta, que ha estat cantada per la la capella i l'escolania de la Mare de Déu del Claustre de Solsona, s'ha fet una fotografia de família de tots els capitans amb la imatge de la Mare de Déu de Queralt al costat. 

La intenció de la trobada ha estat aplegar en una fotografia pel record, tots els qui han estat capitans i han contribuït, així, a mantenir viu el caliu envers la Verge. Els capitans són les persones que, juntament amb el mossèn de Queralt, s’encarreguen d’organitzar la festa de la Gala de Queralt cada 8 de setembre. Els vuit membres que reben aquest títol financen la gala i es renoven cada any, tot i que alguns repeteixen primer, com a solters i després com a casats. La tradició d'aquesta figura es remunta al segle XVI i actualment es manté arrelada, ja que per a molts berguedans és una forma de fer ciutat i d'homenatjar la Mare de Déu.  
 

Membres de la capella i l'escolania de la Mare de Déu del Claustre de Solsona cantant a la missa Foto: Cristina Prat


Segons ha explicat el membre de la Comissió del Centenari de la Coronació i antic capità de Queralt a NacióBerguedà, Ignasi Guitart, cada 25 anys hi ha hagut trobades d'aquest tipus. A més, els capitans que volen, organitzen trobades extraordinàries com la que es va celebrar l'any 2008. Guitart ha exposat que la crida que s'ha fet a la ciutat per reunir totes aquestes persones "ha estat tot un èxit i ha funcionat molt bé", perquè s'ha aconseguit reunir en una mateixa fotografia a uns 150 capitans i capitanes de diferents generacions. 

El retrobament ha servit per compartir anècdotes i experiències, i per recordar que la devoció per la Mare de Déu de Queralt uneix els berguedans, amb independència de la seva fe i les seves creences. Guitart ha destacat que ha estat un moment "molt emotiu", i ha dit que, en general, aquest inici dels actes del Centenari està sent carregat d'emocions.  
Arxivat a