Berga, Patum i Queralt; una diada històrica

Berga espera viure un dia memorable amb l'arribada a la ciutat de la Mare de Déu de Queralt | Les comparses de la Patum, les autoritats i els representants dels Elois acompanyaran la Verge en processó

27 d'agost del 2016
L'Àliga de la Patum a la plaça de Sant Pere.
L'Àliga de la Patum a la plaça de Sant Pere. | Martí Albesa
Després d'un any nodrit d'actes, el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt comença, pròpiament dit, aquest dissabte. Dia especial, per tant, per a moltes persones que van viure la celebració de fa 25, 50 o 75 anys, i dia històric per a aquells més joves que enguany posaran les bases d'un record que podria tornar-se a repetir d'aquí a 25 anys.

La Verge de Queralt, patrona de Berga i el Berguedà, baixa aquest dissabte a Berga. A la ciutat, la figura religiosa serà rebuda per la plana major de les autoritats, excepte els regidors de l'equip de govern, que l'esperaran acompanyats dels representants de la festa dels Elois, de totes les comparses de la Patum, i de membres de l'Església. Una processó històrica i única, que enfilarà pel carrer major de la ciutat a partir de les 19.00 hores, començant a la plaça de la Creu, i que anirà acostant la imatge de la Verge fins a la plaça de Sant Pere.

Aquesta processó, que s'espera multitudinària, estarà encapçalada pel Tabaler i el Banderer dels Elois, acompanyada pels músics de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), i totes les comparses amb l'Àliga al final. Després d'aquesta, la creu de Sant Pere amb els Àngels de la Patum presidiran l'entrada de la Mare de Déu de Queralt, que serà portada pels capitans de la Gala de Queralt. Darrere d'aquesta, membres de l'Església i autoritats finalitzaran el seguici, que es calcula que tardarà prop d'una hora en recórrer el carrer major. 

Una vegada tota la comitiva arribi a la plaça de Sant Pere, la banda musical i corals de tot el Berguedà interpretaran el virolai Verge Gentil de mossèn Marià Miró i, quan la Mare de Déu s'adreci cap a l'església de Santa Eulàlia, es cantarà l'Himne de la Coronació d'Antoni Ribera i l'Ave Maria de mossèn Pere Tuyet.

Una rebuda de nivell, que es realitza per primera vegada a Berga, i que marcarà un precedent organitzatiu ple de solemnitat en l'inici de les festes. La Verge residirà en aquest santuari de la plaça de Sant Pere fins dilluns, quan iniciarà les visites a bona part dels pobles del Berguedà.
Arxivat a