Elaboren la primera aproximació en 3D del Castell de Berga durant l'Edat Mitjana

Xavier Campillo crea la imatge a partir de dos mapes del segle XVII | En la imatge es pot visualitzar clarament l'església i la torre medieval

24 d'agost del 2016
Actualitzat el 25 d'agost a les 10:10h
Imatge en 3D del castell de Berga en l'Època Medieval
Imatge en 3D del castell de Berga en l'Època Medieval | Amics del Castell de Berga
El Castell de Berga va patir, durant els segles XVIII i XIX diverses modificacions però, com era abans, durant l'Edat Mitjana? El president de l'Associació d'Amics del Castell de Berga, Xavier Campillo, s'ha atrevit a dibuixar-ho i, en base als diferents mapes trobats a l'entorn del segle XVII, ha elaborat un esbós en 3D de com hauria estat aquest castell medieval. 

Una edificació, ha explicat Campillo a NacióBerguedà, que consta de l'església de Santa Eulàlia (segle XI) en un extrem, i d'una torre medieval de planta quadrada construïda damunt la cisterna del castell, a l'altra. De fet, ha remarcat, és una estructura força tradicional i clàssica de castells romànics. “És un model que es repeteix a molts llocs, com en el Castell de Cardona”, ha relatat. 

A més, arran d'aquests mapes s'ha pogut concretar que l'entrada es trobava al mateix lloc, i que ja llavors hi havia penjant sobre la paret de roca una barbacana de fusta de la qual ara encara hi ha els forats. 

Aquesta imatge en 3D és una aproximació, i no una imatge precisa, de com va ser el castell medieval de Berga, ha volgut deixar molt clar Campillo. Un acostament amb aquells aspectes que segur que hi eren, tot i que es podria complementar si es trobés alguna font documental anterior. 

Per a elaborar aquesta aproximació, Campillo s'ha basat, bàsicament, en dos mapes antics. Un primer de 1687, i un de segon, sense data, també de finals del segle XVII. Aquest últim, ha explicat, el va trobar a la biblioteca de la Universitat de Barcelona, arran d'una col·lecció particular d'un militar que col·leccionava mapes antics de castells de l'estat espanyol. En aquest dibuix, ha relatat, s'hi precisa la construcció dels primers baluards, i com es comença a realitzar la fortalesa que, ja al segle XVIII i XIX, constarà en les imatges. 
 

Imatge en 3D del Castell de Berga en l'Edat Mitjana Foto: Amics del Castell de Berga


El futur del nou dibuix 3D

Segons ha explicat, el futur d'aquesta curiosa imatge 3D serà, principalment, didàctica i pedagògica. Campillo l'aprofitarà per a les visites que periòdicament es realitzen al Castell de Berga, així com a les xerrades que des de l'associació es poden fer. 

Més enllà d'aquí, ha dit, és la gràcia de veure aquesta estampa de l'edificació durant l'Edat Mitjana. De fet, el president d'Amics del Castell de Berga ja va elaborar anteriorment un mapa en 3D de com era el castell el segle XIX.
Arxivat a