Les Llàgrimes de Sant Llorenç arribaran al seu màxim aquest dijous al Berguedà

Els experts recomanen observar el fenomen astronòmic des de punts elevats

Redacció
11 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:51h
Imatge d'un estel fugaç caient
Imatge d'un estel fugaç caient | Cedida
Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, assoliran el seu màxim visible de la nit d'aquest dijous dia 11 d'agost al divendres dia 12, al Berguedà, ja que es preveu que el cel estigui clar i lliure de núvols. 

Aquest fenomen astronòmic, anomenat popularment Llàgrimes de Sant Llorenç rep aquest nom a causa de la proximitat amb el dia de Sant Llorenç, i s'associa a les llàgrimes que va plorar aquest sant quan va ser martiritzat en una graella i cremat en una foguera.

Els estels realitzen una trajectòria de 135 anys cada vegada que fan una volta al Sol, i és un cop a l'any que la Terra travessa la cua del cometa. Quan la Terra travessa aquest punt, les partícules de pols i sorra creuen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 quilòmetres per segon, i per aquest motiu, les minúscules partícules del cometa produeixen impressionants traces de llum que es veuen des de la Terra. Finalment, aquest polsim es crema per complet a una alçada de 100 quilòmetres per damunt de la superfície terrestre. 

Els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel aquesta nit, però per la seva trajectòria poden procedir d’un punt situat en la constel·lació de Perseu, d’aquí el seu nom. Tot i això, es recomana observar a 40 graus d’aquesta, prenent com a guies les constel·lacions de Taure, Andròmeda, o bé l’Óssa Menor. 

Consells per veure els estels

Per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç no serà necessari utilitzar telescopis ni cap altre instrument òptic. Ara bé, aquells qui vulguin gaudir plenament d'aquest espectacle astronòmic han de tenir en compte que com més lluny estiguin d'indrets amb contaminació lumínica millor. Segons els experts, els punts elevats, especialment les muntanyes, permeten veure'ls perfectament sense necessitat d'utilitzar cap telescopi o aparell especial.