VÍDEO El programa «Cosins Germans» explica l'essència de la Patum a Catalunya

per Redacció , 10 d'agost de 2016 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


La Patum de Berga ha estat la primera protagonista del setè capítol del programa de TV3 "Cosins Germans" dedicat al Patrimoni Immaterial de la Humanitat dels Països Catalans.


L'escriptor i periodista valencià, Ferran Torrent viatja a la capital berguedana el Dijous de Corpus per viure i explicar a Catalunya com és una Patum de Lluïment i una Patum Completa. A l'inici del capítol, es pot veure Torrent passejant pels llocs més emblemàtics de la ciutat. Finalment, aquest entra al restaurant la Barana de la Plaça de Sant Pere, on parla amb diversos patumaires, entre ells, Miquel Moya. D'altra banda, el presentador també s'informa dels orígens de la festa i l'evolució de les comparses de la mà d'un altre berguedà, en aquest cas és el gerent del Patronat Municipal de la Patum, Albert Rumbo.

A més, Torrent viu, en el primer salt de Maces de Dijous de Corpus, la seva estrena patumaire. Un cop finalitzat el salt, el presentador expressa les seves sensacions dient: "Menos dir-me bonico m'han fet de tot". 


La festa de la Patum, ha estat acompanyada al llarg del programa d'altres tradicions que formen part de la cultura popular catalana com el Tribunal de les Aigües de València, el Cant de la Sibil·la a Mallorca i el Ministeri d'Elx, que com en el cas de la Patum compta amb el reconeixement com a Obra Mestre del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. 


 

 

Participació