Espais Naturals

Capturen, en un sol dia, més de 5.000 crancs invasors a la Riera de Merlès

No s'havia recollit mai una quantitat tan gran de crancs en una única jornada | El dia 27 d'agost es farà una altra captura amb totes les places cobertes

per Redacció , 9 d'agost de 2016 a les 06:00 |
Inici de la captura de crancs a la Riera de Merlès | ADEFA
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) va capturar el dissabte un total de 5.087 crancs invasors a la Riera de Merlès, dels quals 4.912 eren crancs senyal i 175 crancs vermells. Un total de 189 persones, entre les quals 70 nens i nenes, repartides en 10 grups diferents van participar en la captura d'aquesta espècie invasora al llarg de 14 quilòmetres de la Riera de Merlès, des de la Gola de les Heures fins al Pont de Cal Sicull. 

Segons els organitzadors, la jornada d'aquest dissabte va tenir un gran èxit de captures, perquè de fet, no s'havia capturat mai una quantitat tan gran de crancs en un sol dia. L'any passat, per exemple, es van capturar uns 7.000 crancs en dues jornades de recollida.


Ara bé, l'associació també ha assegurat que la jornada va ser un gran èxit de participació, pel gran nombre de voluntaris que van intervenir a l'activitat. De fet, es preveu que aquesta implicació es mantingui de cara el proper dia 27 d'agost en que es farà una altra captura de crancs amb totes les places cobertes. 
 
La finalitat d'aquestes jornades és principalment educativa, ja que es vol donar a conèixer el problema dels crancs invasors. Així, l'ADEFA vol conscienciar a petits i grans que aquests animals no es poden moure d'un riu a un altre perquè tant el cranc senyal com el cranc vermell, són espècies invasores que posen en perill el cranc autòcton, una espècie que es troba en perill d'extinció. Una de les grans problemàtiques relacionada amb aquests crancs és que tenen un índex de posta cinc vegades superior a la dels autòctons. Així mateix, si el cranc originari fa uns 100 ous de mitjana, l'invasor pot arribar als 500.

La captura també ha comptat amb el suport de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà a través d'un ajut de la Diputació de Barcelona, de l'Obra Social "la Caixa" i de les autoritzacions del Servei de Fauna i Flora, del Departament de Territori i Sostenibilitat. 
 

Crancs invasors capturats al final de la jornada Foto: ADEFA

 

 

Participació