Queralt 2016 repartirà 6.000 programes amb tots els actes sobre la Coronació

"La Caixa" aprofita el seu centenari i es converteix en un dels màxims patrocinadors de l'esdeveniment | La mirada ambigua de la Mare de Déu protagonitza el cartell i el llibret, que inclou actes i història

29 de juliol del 2016
Actualitzat a les 14:33h
Presentació del programa d'actes de Queralt 2016
Presentació del programa d'actes de Queralt 2016 | Aida Morales.
El Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt ja s'olora. I en la seva proximitat, la comissió que organitza la celebració d'aquesta efemèride ha volgut començar a acostar tots els actes a la ciutadania. Aquest divendres al matí, doncs, s'ha realitzat la presentació oficial del programa d'actes, un llibret de 33 pàgines patrocinat per L'Obra Social "la Caixa", que aprofita per celebrar, també, el centenari d'aquesta entitat bancària a Berga. 

"Avui és un dia molt important i assenyalat", ha destacat el membre de la comissió del Centenari, Xavier Güell. Segons ha anunciat, durant els propers dies els 6.000 programes que s'han imprès s'aniran repartint per diversos punts de la ciutat i de la comarca, on qui els vulgui, els podrà anar a recollir. En quest sentit, ha destacat, no es farà un repartiment porta per porta, ja que l'objectiu és seleccionar amb la gent que "l'apreciï", perquè, després dels actes, pugui convertir-se en una peça de museu o col·leccionista. 

De fet, ha dit, molta gent ja guarda els programes d'actes d'anteriors celebracions de la Coronació. El llibret d'aquesta, ha dit, serà de gran qualitat visual, artística i impresa, i inclourà tots els actes religiosos, però també litúrgics des del divendres 26 d'agost, fins al dijous 8 de setembre, dia de la Gala de Queralt. 

En aquest, ha prosseguit el mossèn custodi de Queralt, Ramon Barniol, es marquen tots els dies que la Mare de Déu baixa a Berga o es passeja pels pobles del Berguedà i, tal com ha afegit Güell, es complementarà amb un mapa gran que es repartirà per a totes les cases, on hi constarà el recorregut que realitzarà la Verge pel 99% dels carrers de Berga. 
 

El dissenyador Salvador Vinyes i el membres de la comissió del Queralt 2016 Xavier Güell Foto: Aida Morales.


La mirada de la Mare de Déu

Salvador Vinyes i Sílvia Massana han estat els encarregats del disseny del programa. Un llibret presentat, així com el cartell, per la mística i interpretable mirada de la Mare de Déu de Queralt. "És una mirada una mica ambigua", ha explicat Vinyes, per a aquella gent que vulgui "anar més enllà". 

En el seu interior, el programa combina actes i explicacions d'una manera austera i visual, amb un important repàs històric de Queralt i Berga, des del segle XIV fins a l'actualitat. Aquest ha estat elaborat per l'historiadora Dolors Santandreu, que ha recopilat informació històrica de vells i nous historiadors i bibliòfils, per realitzar un resum personal que, segons ha dit, vol ser un "homenatge i reconeixement" a la gent que, des de sempre, ha parlat de Queralt. 

En aquest, s'explicarà la descoberta de la Verge, es parlarà dels avatars històrics, de la primera vegada que aquesta va baixar a Berga, i de la seva relació amb la ciutat i la comarca. 

El centenari, també, de "la Caixa"

Coincidint amb la Coronació, el 1916 "la Caixa" també va inaugurar la primera oficina a Berga. Es tracta de l'oficina número 15, situada al passeig de la Pau, en el que va ser el primer desplegament territorial de l'entitat, després de la seva creació el 1904. 
 

El director d'àrea de negoci Berguedà-Pirineu de La Caixa, Jordi Porta, i el mossèn custodi de Queralt, Ramon Barniol Foto: Aida Morales.


Per això, tant el director de banca i institucions a Catalunya, Joaquim Macià, com el director d'àrea de negoci Berguedà Pirineu, Jordi Porta, han destacat aquesta efemèride, la coincidència i l'oportunitat de sumar celebracions i ajudar al teixit berguedà. 

"Per a "la Caixa" va ser un privilegi coincidir amb el Centenari", ha afirmat Macià, que ha assegurat que ara ho continua sent, amb l'objectiu de treballar pel desenvolupament del territori. A més, Porta ha destacat "l'orgull i el sentiment" que els ha arribat a transmetre la gent de Berga amb aquesta efemèride, i ha afirmat que "la Caixa" també se n'ha "contagiat".
Arxivat a