Les falles tripliquen en un any el nombre de visitants gràcies al reconeixement de la Unesco

La temporada va començar amb la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà

Redacció
28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:26h
Fia-faia cremant a Bagà.
Fia-faia cremant a Bagà. | Aida Morales

El poble de Llesp, a l'Alta Ribagorça, va posar el punt final, el passat cap de setmana, a la temporada de falles al Pirineu, la primera des que les festes del foc van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Des del territori asseguren que el nombre de visitants com a mínim s'ha doblat i en alguns casos triplicat respecte d'altres anys gràcies a la difusió que ha suposat aquest reconeixement.

Aquesta temporada va començar el 24 de desembre amb la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola i de Bagà. La festa que commemora el solstici d'hivern va deixar la imatge de més de 700 falles cremant entre ambdós municipis, una rauxa de foc que va córrer muntanya avall, i que va permetre construir grans fogueres. A més, a causa d'aquesta proclamació, les dues poblacions van viure la festa amb un sentiment encara més profund d'estima cap a aquestes, així com també els milers de persones que s'hi van sumar. 

Els fallaries de Llesp han estat els últims a il·luminar la muntanya amb les torxes enceses a l'espatlla. De festes del foc lligades al solstici d'estiu també se'n celebren als Pallars, la Vall d'Aran i Andorra, però l'Alta Ribagorça és la comarca amb més pobles fallaires.

El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, parla d'una temporada de rècords, pel que fa a públic i també a fallaires en aquells pobles on no s'han restringit. També des de l'hostaleria es mostren molt satisfets per les altes ocupacions lligades a les falles. Una valoració molt similar a la que es va fer després de la Fia-faia, l'única festa que inclou falles durant l'hivern.

Des del conjunt de fallaires, però, que el repte és millorar la logística per assumir la gran quantitat de visitants atrets per una festa que també ha generat nous productes turístics, com ara rutes per seguir els itineraris que segueixen els fallaries, o fins i tot una col·lecció de joies, en aquest cas, de la Fia-faia.