La Llar d'Infants de Viladomiu Nou es veu obligada a tancar després de 30 anys

Les treballadores afirmen que no donaran servei l'any que ve a causa de la manca d'alumnes, les dificultats econòmiques i l'estat de les instal·lacions | David Font lamenta el tancament i assegura que no hi ha nova utilitat per a l'edifici

31 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:47h
Interior de la Llar d'Infants de Viladomiu Nou
Interior de la Llar d'Infants de Viladomiu Nou | Cedida.
La Llar d'Infants de Viladomiu Nou ha tancat les portes després de 30 anys en funcionament. El motiu, segons han explicat a NacióBerguedà les treballadores del centre, ha estat la manca d'alumnes, probablement derivada, entre d'altres, de l'antiguitat de l'edifici. Una instal·lació propietat de l'Ajuntament de Gironella, que des de fa anys es cedia gratuïtament per donar aquest servei concertat als més petits, i que enguany desapareixerà. 

Per a la mestra Sita Picas, una de les dues treballadores del centre, el tancament del servei és un pas enrere i una “llàstima”. La Llar d'Infants de Viladomiu Nou, ha explicat, estava envoltada d'un “entorn fantàstic”, sense cotxes ni trànsit, un fet que permetia realitzar activitats a l'aire lliure d'una manera més tranquil·la, i tenir un constant tracte amb els veïns. A més, ha continuat, el fet que fos un centre petit, amb pocs alumnes, feia que l'atenció als alumnes fos més personalitzada, amb un “contacte diari amb les famílies” i un bon projecte educatiu. Sobre els nens i nenes, ha dit, n'hi havia diversos de Gironella, tot i que també de Casserres i alguns de Berga, els pares dels quals, per exemple, anaven a treballar a Manresa o al Bages. 

Picas feia 22 anys que treballava en aquest projecte, acompanyada d'Àngels Peña, que en feia 25. “Ara tenim molta pena, però havíem de prendre aquesta determinació”, ha declarat. En aquest punt, ha dit, el problema amb les instal·lacions ha acabat anant directament relacionat amb la manca d'alumnes. Per a aquest proper curs escolar, per exemple, només se n'havien matriculat tres, mentre que anys enrere eren sis o set, i durant el curs se n'havien anat inscrivint altres. A més, la disminució de les ajudes del Departament d'Ensenyament afirma que també hi ha afectat: “A nosaltres ens donava una subvenció d'uns 850 euros per nen, i va passar a 300 fa un parell o tres de cursos”. 

Segons ha explicat, la decisió de tancar la van prendre definitivament a finals de juny, quan ho van comunicar a les famílies i a l'Associació de Mares i Pares per tal que poguessin inscriure els seus fills en altres llars d'infants. Acte seguit, van traslladar la decisió ferma al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament de Gironella, a qui van anunciar que ja no realitzarien més activitats en aquesta instal·lació.
 

L'edifici de la Llar d'Infants de Viladomiu Nou Foto: Cedida.


Pel que fa al futur, consideren “inviable” poder tornar a obrir, ja que s'haurien de fer tot un seguit de reformes a l'edifici que, ara per ara, no creuen que es vulguin o puguin realitzar. “Les condicions haurien de canviar molt”, ha afirmat Picas. Durant aquests dies, les dues mestres estan recollint els objectes d'anys de feina. Joguines, material i pertinences i, d'aquí a pocs dies, l'edifici quedarà buit, a l'espera de nous projectes dins d'un futur incert. 

Un local de l'Ajuntament de Gironella

L'alcalde de Gironella, David Font, ha lamentat en declaracions a NacióBerguedà el tancament de la instal·lació. "Ens sap greu que qualsevol oferta educativa del municipi es perdi", ha remarcat. A més, ha considerat que aquesta llar "donava un servei a la comarca", amb un model de funcionament petit que podia agradar a molta gent. No obstant això, també ha indicat que el consistori cedia gratuïtament les instal·lacions i que, pel que fa a millores en l'edifici, no havien rebut cap mena de reclamació. 

"No ens ha arribat, en cap moment, cap reclamació per fer una reforma", ha afirmat. A més, ha recordat que fa uns anys es va portar a terme una actuació a la teulada perquè hi havia filtracions i humitats, i que quan hi ha hagut necessitats estructurals, el consistori les ha solucionat. Ara per ara, però, afirma que l'Ajuntament de Gironella tampoc pot plantejar-se cap reforma integral de l'espai. 

En qualsevol cas, ha dit, es té contacte amb les treballadors de la Llar d'Infants, a qui s'ha donat tot el temps necessari per treure el material i les pertinences. A partir d'aquí, assegura, no hi ha cap utilitat pensada per a l'edifici, si més no, a curt termini: "Si ha d'estar tancat durant un temps, que hi estigui".
Arxivat a