L'Ajuntament d'Avià desencalla la depuradora, que es es construirà aquest any

Les obres de construcció començaran el 3 d'octubre

Cristina Prat
27 de juliol del 2016
Actualitzat el 28 de juliol a les 11:54h
Representants de l'Ajuntament d'Avià i de l'ACA després de la reunió.
Representants de l'Ajuntament d'Avià i de l'ACA després de la reunió. | AjAvià

Cartell d'Avià Aigües Netes reclament la depuradora. Foto: Avià Aigües Netes


Avià tindrà depuradora l'any vinent si es compleixen els terminis de construcció de la infraestructura. Així ho ha confirmat l'alcaldessa del municipi, Patrocini Canal, a NacióBerguedà després de la reunió que ha tingut lloc aquest dimecres entre l'Ajuntament d'Avià, l'empresa constructora i els membres de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Canal ha assegurat que la construcció de la depuradora començarà el 3 d'octubre i es preveu que estigui enllestida a la tardor del 2017. "Sembla que el projecte no s'encallarà, perquè hi ha moltes persones implicades", ha afirmat. De fet, la batalla per aconseguir una depuradora ve de lluny. Els governs encapçalats per Vicenç Casafont, Ramon Orriols i Llorenç Altozano ja la van reclamar en diverses ocasions, tot i que per problemes legals i tràmits, aquesta no s'ha pogut desencallar fins el moment.

L'empresa constructora, amb capital alemany, serà la mateixa que tindrà la concessió per explotar la depuradora durant els propers 15 anys, per tant, ha afegit Canal, "aquesta és la principal interessada en tirar-ho endavant". L'alcaldessa d'Avià ha afegit que el projecte ha patit algunes puntualitzacions, però pel que fa al lloc de construcció "es manté el mateix que constava al projecte inicial, a Graugés". 

Fa unes setmanes, l'Associació Catalana de l'Aigua (ACA) va informar de la paralització de la construcció d'aquest projecte, que ja porta anys demorat, per haver quedat desfasat i per la voluntat de tornar-lo a iniciar des del començament. A finals d'any van dir que la depuradora es construiria el 2016, solucionant el problema ambiental, ecològic i ciutadà que provoca l'abocament d'aigües residuals dels nuclis d'Avià, Graugés, el Molí del Castell i Torre del Piquer a la riera de Cuforb. 

Justament, l'associació ambientalista Avià Aigües Netes, que va néixer fa dos anys per plantar cara a l'administració pública i exigir la represa de les obres i construcció de la depuradora del poble, va lliurar 1.211 signatures al Síndic de Greuges de Catalunya per tal de formalitzar la seva queixa en aquest sentit. Amb aquest recull, els veïns van voler mostrar la seva "indignació", segons l'associació, pels reiterats retards i aturades en la construcció de la depuradora, aprovada pel Govern de la Generalitat fa més de set anys. 

En aquest sentit, Canal finalment ha detallat que la pressió ciutadana ha acabat ajudant a desencallar el projecte i "ha fet efecte". "Des de l'Ajuntament estem contents i il·lusionats i confiem amb la data d'inici de les obres, ha sentenciat". 
 

Representants de l'Ajuntament d'Avià i de l'ACA després de la reunió. Foto: AjAvià