Pablo Picasso «retorna» a Gósol, un segle després de la seva estada

La vila commemora l'estada del pintor amb una exposició, concursos de pintura i conferències

Cristina Prat
15 d'agost del 2016
Gósol
Gósol | DipuBcn.
Fa 110 anys el pintor Pablo Picasso va arribar a Gósol. La breu estada de l’artista a la fonda Cal Tampanada, al petit municipi berguedà, va ser decisiva per la recerca artística de Picasso i també per la història de la vila, ja que el pas del pintor per Gósol ha dotat el poble d’una riquesa turística i cultural pròpia. 

Aquest mes d’agost, la vila commemora l’estada de Pablo Picasso amb l’exposició “Gósol, el secret de Picasso”. La mostra artística creada pel berguedà Josep Maria Puig relaciona en diversos quadres l’entorn natural del poble de Gósol i els temes i motius típics de l’obra de Pablo Picasso. Així, Puig ha explicat a NacióBerguedà que el títol de l’exposició fa referència a la gent de Gósol, ja que al seu entendre “Picasso va trobar al municipi la pau i la tranquil·litat que l’artista no havia trobat ni a París ni a Barcelona i això, juntament amb la gent de Gósol, van ser el secret i motiu d’inspiració de l’artista”. 

Durant els gairebé 80 dies d’estada, el pintor va descobrir, juntament amb la seva companya Fernande Olivier, l’estil de vida d’una petita vila berguedana que li van donar  el trencament i la calma que necessitava. L’artista es va allunyar del ritme de vida trepidant de París i dels cercles artístics de les grans ciutats i va descobrir el caràcter fort i sincer dels habitants de Gósol, molt diferent al de les persones amb qui es relacionava. 

Al poble berguedà, el treball del pintor va entrar en una nova fase marcada per les influències de l’art romànic, grec, ibèric i africà. L’any següent, el resultat d'aquell breu però intens estiu es va reflectir en el quadre que va pintar a París titulat “Les senyoretes d'Avignon”, una obra que va revolucionar la pintura del segle XX i va obrir les portes a un estil i una nova manera de concebre l'art.

Més actes

L’exposició, “Gósol, el secret de Picasso”, ubicada al Centre de Muntanya del mateix poble, és un dels actes que ha organitzat el municipi durant aquest mes d'agost per commemorar aquesta feta. La vila també ha preparat altres activitats en els darrers dies com concursos de dibuix i de pintura o conferències. L’últim cap de setmana d’agost es podrà visitar l’exposició sobre l’obra del pintor de forma comentada.