Gósol torna a ser refugi càtar aquest cap de setmana

El petit municipi s'omplirà d'activitats d'artesania, recreacions i espectacles

Redacció
26 de juliol del 2016
Actualitzat el 29 de juliol a les 10:09h

Pujada al castell amb torxes

 

Gósol celebra aquest cap de setmana la festa del retorn dels càtars. El municipi berguedà va ser, fa més de 700 anys, terra de càtars. Concretament, un dels punts on aquests es van amagar de l'Església catalòlica i per on, actualment, diverses rutes recorden el seu pas. Per això, i per tal de no oblidar la seva història, s'han organitzat en aquest petit municipi tot un seguit d'activitats commemorant el seu retorn, en què s'ambientarà el poble i es recrearan aspectes de l'època medieval. 
 
Tant dissabte com diumenge, el centre de Gósol estarà ple de parades, tallers i mostres d'oficis. Una fira artesanal omplirà els carrers principals, i els més petits podran aprendre antigues tècniques de pintura, ceràmica i altres manualitats. A les 11.30 hores tant del dissabte com del diumenge, es podrà fer la visita guiada al Castell de Gósol. Els actes continuaran a la tarda de dissabte amb la xerrada a càrrec de Carles Gascón amb "El catarisme i les seves bases socials a Catalunya del segle XII al XIV" i "Els càtars a Gósol" a càrrec de Karina Behar al Local Social del poble. Seguidament, a les 18.30 hores es farà una recreació històrica medieval, i una hora més tard començarà el concert i ball medieval amb el grup ROT. 

El plat fort del cap de setmana serà la pujada al castell amb torxes i la cercavila que començarà a les 21.30 del vespre. Un cop a dalt al castell, es llegirà el pregó de la festa.

De cara a diumenge al migdia se celebrarà l'esperada justa entre cavallers davant del Centre Picasso i a la mateixa hora, una passejada familiar comentada explicarà els orígens i la història del municipi, centrant-se en els passos dels Bons Homs.

L'organització també aconsella arribar al petit municipi a degustar alguns dels menús càtars que els restaurants de Gósol adherits a la festa prepararan durant tot el cap de setmana. 
 

Més informació de la Festa dels Càtars