L'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà fa una valoració positiva del festival

Rubén Lladós afirma que l'esdeveniment ha portat riquesa i que els participants han actuat amb "respecte" | Es valora una segona edició del festival al Berguedà

22 de juliol del 2016
Actualitzat el 25 de juliol a les 12:51h

Vista d'un dels punts on s'ha celebrat el festival de Sant Jaume de Frontanyà Foto: ACN


L'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà fa una valoració positiva del festival de música techno Biomusicat que ha finalitzat aquest dijous, després de vuit dies al terme municipal. Sobre aquest, l'alcalde, Rubén Lladós, ha dit que se'n fa un bon balanç, tot i que ha reconegut que sempre hi ha “coses que es poden millorar o que es podrien fer d'una altra manera”. 

Segons Lladós, aquest festival que ha portat unes 2.000 persones al poble més petit de Catalunya ha deixat riquesa i diners a la comarca, així com Ripollès. Molts dels participants, ha dit, van anar a comprar a Ripoll quan van arribar en tren, a Borredà o a Berga durant els dies que aquest va durar, i els restaurants i els allotjaments de la zona van estar plens des del primer dia. En total, ha dit, es calcula que l'esdeveniment ha deixat prop d'un milió d'euros, uns diners amb què s'han pagat empreses externes, de seguretat, els grups, però part dels quals també s'ha quedat al Berguedà. 

Per això, ha continuat, aquest festival de música electrònica té més coses bones que dolentes, malgrat la crítica d'alguns veïns, i el col·lapse del primer dia de les carreteres. De fet, ha especificat, l'aglomeració només va ser a l'arribada, ja que de tornada els participants han anat marxant més esglaonadament. A més, Lladós ha afirmat que no hi ha hagut cap problema de seguretat i, malgrat l'onada de calor que hi ha hagut durant aquests dies, tampoc s'ha hagut de lamentar cap ensurt amb el foc. 

“Han estat gent súper educats, no hi ha hagut problemes de cap tipus”, ha assegurat l'alcalde. Per exemple, ha dit, ha pogut veure personalment com apagaven les burilles amb sorra i, en comptes de llençar-les a qualsevol lloc, se les guardaven a la butxaca: “Són gent europea, del nord d'Europa la majoria, tenen una altra educació”. 

No obstant això, pel risc d'incendis es va realitzar un desplegament important amb la col·laboració de les ADF, a qui l'alcalde ha volgut agrair la feina i la predisposició: “Volem agrair la col·laboració de tothom perquè tot funcionés bé”. 

A més, i respecte d'algunes crítiques, també ha indicat que hi havia gent de tot, però que tothom “anava al seu rotllo amb bona educació”. “Veig molt més agressiva la Patum de Berga, on la gent està aglomerada, té mala llet i va amb empentes que aquí”, ha sentenciat. 

El futur del festival

Segons ha explicat, la voluntat dels organitzadors és repetir el festival, tot i que no saben si serà en el mateix emplaçament o en algun altre indret. De fet, ha dit, tots els participants han estat “molt contents”, ja que el nivell dels grups era d'abast mundial, i s'hi ha pogut veure gent de Sant Francisco, Alemanya, el Japó o Grècia, entre d'altres. 

El que segurament es modificarà, ha explicat, serà la durada de l'esdeveniment. Dels vuit dies que tenia enguany, es planteja rebaixar-ho a cinc, i d'aquesta manera també incrementar el nombre d'aforament. No obstant això, l'empresa organitzadora haurà de realitzar els estudis corresponents i els tràmits legals que ho permetin, i tornar-ho a comunicar a l'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà, a la Generalitat de Catalunya i als cossos de seguretat. De cara a l'any que ve, doncs, tot està obert.