Roben els electròdomèstics de la deixalleria de Cal Vidal i abandonen les restes als marges

Xavier Francàs afirma que es coneix algun dels lladres, però que els delictes són menors | El Consell Comarcal del Berguedà està treballant en una ordenança conjunta per a tots els pobles

11 d'agost del 2016
Actualitzat el 13 d'agost a les 11:18h
Imatge de l'estat dels electromèstics escampats pel terreny inspeccionat.
Imatge de l'estat dels electromèstics escampats pel terreny inspeccionat. | Mossos d'Esquadra
Durant els darrers mesos, s'han donat diversos casos de robatoris d'electrodomèstics a la deixalleria del Baix Berguedà, situada a Cal Vidal, segons ha explicat a NacióBerguedà el conseller de l'àrea, Josep Xavier Francàs. Aquesta situació, ha detallat, només es dóna en aquesta instal·lació, on a part de residus valoritzables també s'acumulen aparells elèctrics. Els lladres, ha explicat, sostreuen els electrodomèstics i en roben aquelles parts que interessen, com ara el motor o certes peces com els ventiladors, mentre que la carcassa i altres objectes els abandonen a marges propers, creant altres abocadors, tot i que aquesta vegada il·legals. 

Segons ha explicat, els lladres ja han saltat la tanca de la instal·lació quatre o cinc vegades, malgrat les càmeres, que només enfoquen determinats punts. A més, es coneix la identitat d'algun d'ells, ja que s'ha identificat el cotxe. En aquest punt, ha explicat Francàs, el problema és la conseqüència mediambiental del robatori, no el delicte en sí, ja que el valor dels objectes sostrets és mínim. Pel que fa al procediment, el Consell Comarcal del Berguedà denuncia el delicte als Mossos d'Esquadra, però com que no hi ha normatives aprovades a nivell de comarca, el fet no acostuma a transcendir. 

Sense normativa de residus

Segons Francàs, com que el Berguedà no té una normativa de residus unitària aprovada, aquests fets són difícils de controlar i resten en l'àmbit municipal. Per això, ha explicat, s'està treballant en l'elaboració d'una ordenança conjunta per a tots els ajuntaments, amb l'objectiu de detectar-ho, seguir-ho i saber què es pot fer en cada cas. 

Aquesta normativa, ha dit, també gestionaria les sancions, el tipus de recollida, els contenidors, els abocadors incontrolats o els projectes de futur, com és el cas de la recollida selectiva porta a porta en els comerços. 
 

Pneumàtics, a la carretera de Bellmunt. Foto: Ajuntament de Sant Pere de Torelló


Actualment hi ha tres deixalleries al Berguedà; la de Berga, la de Cal Vidal i la de Guardiola de Berguedà, a part de la deixalleria mòbil, que fa estada a diversos pobles. Tal com ha explicat el conseller comarcal, en la resta d'instal·lacions no han entrat a robar, i aquest cas concret només es dóna al Baix Berguedà, tot i que són diversos els abocadors il·legals que es poden trobar arreu de la comarca amb runa, mobles i electrodomèstics.
 
Arxivat a