S'instal·len les bombes de calor a la Central de Biomassa de Berga

Es preveu que l'equipament entri en fase de proves a finals d'aquest any

Cristina Prat
19 de juliol del 2016
Actualitzat a les 11:57h
Instal·lació de les bombes d'oli a la Central de Biomassa
Instal·lació de les bombes d'oli a la Central de Biomassa | Cristina Prat
La Central de Biomassa del Polígon de la Valldan de Berga està enllestint la darrera fase d'obres de construcció. Aquest dilluns al matí, s'han instal·lat les bombes d'oli, una peça clau per al funcionament de l'equipament. 

Els tècnics que treballen en la construcció de la central han descarregat les bombes d'oli que han de permetre transportar l'oli calent, és a dir, l'energia tèrmica, de la sala de calderes fins a l'intercanviador de calor, d'on els consumidors obtindran l'energia. Concretament, s'han instal·lat dues bombes d'oli a l'interior de l'estructura de fusta. Amb aquesta fase, les peces més importants en el muntatge de l'equipament estan gairebé instal·lades, i per tant, les tasques finals que queden pendents a l'interior de la central són, per exemple, la soldadura de tubs, una activitat que pot tardar, segons ha afirmat el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Serveis Públics, Oriol Camps.

Aquesta central, impulsada per la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB), on s'integra l'Ajuntament de Berga, representa un projecte innovador i aplicable en d’altres polígons amb industries amb la necessitat de calor en els seus processos productius, al mateix temps que genera situacions favorables per a la implantació d’empreses amb elevades necessitats energètiques. 

Els seus beneficis s'obtindran de la venda d'energia a les empreses del polígon, un procediment que es fa mitjançant dues xarxes de calor, una a 300 graus i d'oli tèrmic, i una altra que funciona amb aigua calenta, a 90 graus. A més, integrarà la possibilitat de realitzar actuacions d’investigació (I+D), mentre que també representarà un factor d’estabilitat en el mercat dels productes originats de la gestió forestal i pot funcionar com a centre consumidor de fusta sense sortida comercial com la que es genera en cas de ventades o incendis forestals.
 

Instal·lació de les bombes d'oli a la Central de Biomassa Foto: Cristina Prat


La seva instal·lació, així com la d'altres centrals, s'ha realitzat en edificis propietat dels ajuntaments de la Mancomunitat, i també es preveu que repercuteixi en el mercat de treball, ja que generarà diversos llocs de feina. Entre aquests, aproximadament 40 persones en la gestió forestal i subministrament, i unes 60 persones en llocs de treball indirectes. 

El projecte l’ha desenvolupat una Unió Temporal d'Empreses (UTE) integrada per dues empreses berguedanes; Montajes Rus i Bover Instal·lacions. La construcció ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Amb la tasca d'instal·lació de les bombes d'oli, la central encara la recta final de la fase d'obres, enllestint així la seva construcció, per tal que com va informar l'Ajuntament de Berga, pugui entrar en fase de proves a finals del 2016. 
 

Instal·lació de les bombes d'oli a la Central de Biomassa Foto: Cristina Prat

 

Interior de la Central de Biomassa de Berga Foto: Cristina Prat

 

Central de Biomassa de Berga Foto: Cristina Prat

Arxivat a