Un festival de dues cares a Sant Jaume de Frontanyà encén polèmica i oposició

El certamen, que se celebra fins el proper 20 de juliol, porta més de 2.000 persones al poble amb menys habitants de Catalunya

ACN
16 de juliol del 2016
Vista d'un dels punts on es fa el festival de Sant Jaume de Frontanyà
Vista d'un dels punts on es fa el festival de Sant Jaume de Frontanyà | ACN
La tranquil·litat de Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, s'està veient alterada aquests dies amb la celebració del festival de música techno Biomusicat. Més de 2.000 persones, el 95% d'origen estranger, han arribat fins al poble –que només té 27 habitants- per assistir a l'esdeveniment que se celebra en una finca forestal situada a poc més d'un quilòmetre del nucli.

El certamen, que s'allargarà fins el 20 de juliol, se celebra envoltat de mesures de seguretat i enmig de l'oposició d'alguns veïns del poble que denuncien que es tracta d'una "rave encoberta". La Magda, de Cal Cintet, lamenta la falta d'informació per part de l'Ajuntament i, en declaracions a l'ACN, ha denunciat que molts dels assistents "van passats de voltes". La direcció del festival ha negat, per altra banda, l'entrada d'aquest mitjà al recinte per "evitar l'enregistrament de gent indisposada".

L'estreta carretera que porta fins a Sant Jaume de Frontanyà s'ha convertit en una via molt més transitada que un dia qualsevol. De fet, l'alcalde de la població veïna, Borredà, Joan Roma, ja va recomanar no fer servir la carretera d'accés al poble per l'augment de trànsit. "Aquest allau de vehicles i persones suposa un increment espectacular de moviment en una carretera habitualment molt tranquil·la", va dir. L'alcalde assegura que "la poca visibilitat en alguns trams, i el desconeixement de la carretera per part de la majoria de conductors procedents d'altres territoris i països, fa recomanable canviar de costums i buscar altres indrets per anar a caminar". 

Oposició dels veïns 

Més d'una trentena de veïns i residents de Sant Jaume de Frontanyà s'oposen a la celebració del festival. Lamenten la falta d'informació per part de l'Ajuntament que, segons diuen, ha permès la celebració del certamen sense tenir en compte l'opinió dels habitants del poble", i asseguren que Sant Jaume de Frontanyà no disposa de mitjans tècnics ni personals per atendre i controlar aquest esdeveniment. La Magda, de Cal Cintet, és una d'elles, viu en una casa situada just davant de l'entrada principal del recinte. 

Segons ha explicat, la primera nit a partir de les dues de la matinada s'ha començat a sentir "un soroll molt potent". A més, ha explicat que bastants dels assistents "van passats de voltes". "Agafaven i es feien pipí a casa nostra, un altre pujava descalç i despullat per la muntanya", ha explicat. 

"No és cap rave"

De la seva banda, l'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Ruben Lladós, ha assegurat que els promotors han demanat el permís als propietaris de la finca on se celebren els actes, i tenen tots els informes favorables. Lladós ha assegurat que el festival ha portat llocs de treball temporal per a la gent de Sant Jaume i els pobles veïns. 

Lladós també ha afirmat que la gent que ha vingut és molt respectuosa i molt neta. "Són molt més nets que molts dels boletaires que venen aquí cada temporada", ha explicat. L'alcalde ha assegurat que el festival no és cap rave "perquè tenen tot molt pautat, molt establert i amb molta seguretat". 

No obstant això, ha lamentat les declaracions d'alguns veïns, que l'han acusat de "sucar" amb la celebració del festival. El batlle no descarta emprendre mesures legals contra aquesta gent "per difamació". 

De la seva banda, la direcció ha negat aquest matí l'entrada a l'interior del recinte "per evitar l'enregistrament de gent indisposada". Fora de càmeres, un dels assistents ha explicat que el preu de l'entrada és de 100 euros per a tots els dies, i ha assegurat que, a banda de la música techno, a l'interior del recinte hi ha "uns sanadors que, quan et drogues, et fan veure visions i entrar en trance". El jove ha negat que a l'interior s'hi faci cap sessió de ioga "ni res alternatiu", tal com assegura la direcció.