Els Bombers simulen dos rescats de muntanya al Pedraforca

L'activitat busca difondre consells de seguretat en una muntanya amb una gran quantitat de rescats a l'estiu

Redacció
15 de juliol del 2016
Actualitzat a les 14:20h
Bombers de la Generalitat al Pedraforca
Bombers de la Generalitat al Pedraforca | FEEC
Els Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), estan realitzant, aquest divendres, exercicis de rescat i recerca al massís de Peraforca. Segons han informat, la pràctica se centralitza al refugi Estasen, amb l'objectiu de difondre consells de seguretat a la muntanya, sobretot després de la gran quantitat de rescats i serveis que es porten a terme durant els mesos d'estiu en aquesta muntanya. 

Durant l’exercici els Bombers han simulat els dos tipus de serveis en els quals majoritàriament en l’àmbit del medi natural, el rescat i la recerca de persones. El primer ha constat del rescat de dos escaladors que es trobaven bloquejats en una paret sota el mirador de Gresolet. En aquest cas, el GRAE, amb el suport d'un helicòpter, ha portat a terme les maniobres de rescat i evacuació dels escaldors mitjançant un gruatge. Acte seguit, s'ha simulat la recerca de dos menors que es trobaven perduts en una zona boscosa propera al refugi Lluís Estasen. El Grup Caní de Recerca, que disposa de gossos de rastreig i venteig, els ha buscat fins a localitzar els perduts i, seguidament, se'ls ha fet un primer reconeixement sanitari. A partir d'aquí, se'ls ha traslladat a un centre sanitari. 

Durant els últims anys, el nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers ha anat augmentant. Aquesta tendència a l’alça preocupa especialment durant els caps de setmana i els mesos amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya, tant per realitzar activitats esportives com de lleure, és més elevada.
 
Els bombers han constatat que molts dels serveis que realitzen s’haurien pogut evitar si s’haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat i autoprotecció.

L'exercici, segons han indicat, ha comptat amb la participació del director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Juli Gendrau; el director dels serveis territorials d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes; el president de la FEEC, Jordi Merino; el cap de la regió d'Emergències Centre, Francesc Boya, i el cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, Sebastià Massagué. 

Durant aquesta activitat s'han desplegat unitats terrestres i també efectius del Grup de Rescats i Actuacions Especials amb helicòpters.