L'Ajuntament de Berga s'estrena en la seu electrònica i el portal de transparència

El consistori incorpora 22 tràmits online i, de cara al setembre, en preveu afegir 50 més

Aida Morales
14 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:37h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, presentant els dos nous portals de l'ajuntament
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, presentant els dos nous portals de l'ajuntament | Aida Morales
Després de mesos vetllant per arribar als llindars que estableix la Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern aprovada l'1 de gener del 2016, l'Ajuntament de Berga ja pot dir, aquest dijous, que té tota la informació obligatòria disponible per a la ciutadania a la seva pàgina web. En una roda de premsa, l'alcaldessa, Montse Venturós, ha presentat la nova seu electrònica i el portal de transparència, dues plataformes que permeten garantir el dret a la informació de la ciutadania, i que signifiquen, segons ha dit, un "pas molt important". 

"Volem oferir el màxim ventall de garanties de drets als ciutadans", ha declarat. Per això, ara per ara ja es pot consultar tota la informació del consistori des de l'any 2011, amb l'objectiu que, a partir d'aquest moment, els dos portals es puguin anar actualitzant amb noves dades rellevants. 

L'accés als dos portals és a la part alta de la web de l'Ajuntament de Berga, sota la pestanya de seu electrònica. A partir d'aquí, es pot entrar directament a la seu, o accedir al portal de transparència. La seu és l'espai de relació entre les persones i l'administració, un "canvi de paradigma", segons ha considerat l'alcaldessa, i una nova manera d'entendre les gestions amb els organismes públics "de forma segura i eficient". 

La navegació dins la seu electrònica requereix d'una identificació digital que els usuaris han de fer prèviament. No obstant això, a partir del setembre es posarà en marxa una altra manera més àgil i fàcil per navegar dintre d'aquest portal, a través de l'IdeCat mòbil. En aquest punt, no caldrà instal·lar el certificat digital a l'ordinador per realitzar els tràmits. 

Entre aquests, ha especificat Venturós, hi ha les consultes d'expedients, la presentació d'instàncies, les comunicacions d'obres, les sol·licituds d'accés a informació, les queixes o els volants d'empadronament, entre d'altres.

Un ajuntament més transparent

El portal de transparència inclou tota la informació pública, de transparència i bon govern. Segons ha explicat l'alcaldessa, s'estructura en cinc grans grups. El primer és la informació institucional i administrativa, és a dir, l'organigrama de l'ens, els empleats públics, les dades estadístiques o les retribucions, entre d'altres.

Segons ha remarcat Venturós, també hi ha la possibilitat d'incloure els béns dels alts càrrecs i càrrecs eventuals en aquest apartat, i malgrat que això no és una obligació, sí que s'està estudiant de cara al futur.
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant la roda de premsa. Foto: Aida Morales.


Atres pilars d'aquest portal són la gestió econòmica, és a dir, dades d'endeutament, termini de pagament a proveïdors, resum dels pressupostos o liquidació d'aquest; l'acció de govern i normativa, és a dir, actes de plens, dictàmens, edictes, ordenances fiscals, planejament urbanístic o resolucions administratives rellevants; els contractes, convenis i subvencions, i el catàleg de serveis i de tràmits. 

Respecte d'aquest últim punt, ha explicat, s'han inclòs 22 nous tràmits que a partir d'ara es poden fer per Internet i, de cara al setembre, es té previst d'afegir-ne 50 més.

Formació sobre els tràmits

Després de l'estiu, l'Ajuntament de Berga també té previst realitzat alguna jornada de formació sobre els tràmits que es poden realitzar a través dels nous portals. Aquestes aniran destinades a entitats, bàsicament, tot i que també estaran obertes a la ciutadania. 

Segons Venturós, l'equip de govern està satisfet de poder presentar aquests dos portals, sobretot, perquè s'han pogut portar a terme en els terminis establerts i, en el cas de la seu electrònica, estava prevista per a més endavant. "Era una feina bastant important a tenir en compte", ha declarat. Així mateix, ha valorat la feina dels tècnics que, des de fa mig any, hi han estat treballant.
Arxivat a