El Patronat de la Patum no debat «Corpus 2016» perquè la cançó ja es va desestimar

La cançó de Jordi Pagerols proposada per ballar els Gegants torna a ser tombada | La reunió extraordinària aprova la participació de La Patum a la Smithsonian Folklife Festival

Redacció
14 de juliol del 2016
Actualitzat a les 8:15h
Gegants de la Patum ballant a Queralt
Gegants de la Patum ballant a Queralt | Aida Morales
El Patronat Municipal de la Patum no ha ni debatut, aquest dimecres en una reunió extraordinària, la peça musical "Corpus 2016" de Jordi Pagerols, que ERC i una part de la ciutadania reivindicava que formés part de la Patum extraordinària del Centenari de la Coronació de la Mare de  Déu de Queralt.

Aquesta ja s'havia desestimat en una primera instància durant la darrera reunió de l'ens gestor de la festa. En aquesta segona volta, però, la cançó s'havia de tornar a portar al Patronat, després de la moció aprovada en el darrer Ple municipal de la corporació berguedana a instàncies dels republicans, que van destacar la importància de la mobilització ciutadana, a través d'una plataforma de recollida de firmes en què demanaven que els Gegants poguessin ballar aquesta cançó.

Durant la reunió del Patronat aquest va decidir no incloure-la en l'ordre del dia, ja que la seva votació ja va ser "resolta de forma desfavorable a la darrera reunió" del passat 28 de juny, segons han informat. Per tant, es ha acordat "desestimar la proposta per ja haver-hi un acord en ferm del Patronat sobre aquest tema, i atenent als mateixos motius amb què ho fou en l'esmentada reunió".

Segons reclamava ERC, la música de Pagerols, que es va representar en el darrer Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra, estava inspirada en temes queraltins com "Goig de Queralt", "Motet de la Mare de Déu" i "Himne de la Coronació" i, per tant, degut al caràcter excepcional de la celebració, esdevenia una música ideal perquè sonés per Patum. 

Per la seva part, el Patronat de la Patum va descartar en un primer moment aquesta cançó, ja que es tractava d'una proposta privada, que podia generar precedent en cas que molts altres compositors berguedans volguessin plantejar les seves cançons a la festa, segons va explicar a NacióBerguedà la regidora de Patum, Mònica Garcia. Aquesta també va recordar que la negativa no només va venir del Patronat de la Patum, que s'integra per partits polítics, patumaires i comparses, sinó que va ser acceptada per la Comissió del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.

Smithsonian Folklife Festival

En aquesta reunió també s'ha acordat que  la Patum participi a l'Smithsonian Folklife Festival que se celebrarà a Washington el proper estiu del 2018. Aquest festival commemora les festes més importants del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, i té com a objectiu elaborar un programa per donar a conèixer les tradicions populars i el patrimoni. 

Per això, es demanarà una reunió amb el conseller de Cultura, Santi Vila, a fi de valorar conjuntament la possibilitat amb un document de treball elaborat pel mateix Patronat. Aquest establirà les bases a partir de les quals s'establirà la presència i participació.
Arxivat a