L'aplec del Pi de les Tres Branques es reduirà perquè l'acte del Pi Jove tingui més relleu

Els actes començaran a les 10.00 hores i acabaran amb una arrossada popular | L'acte polític comptarà amb la presència del president d'Òmnium Cultural

Cristina Prat
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 23:41h
Acte polític al Pi Jove
Acte polític al Pi Jove | Pere Gendrau
Aquest proper diumenge dia 17 de juliol se celebrarà el tradicional aplec del Pi de les Tres Branques al Pla de Campllong, a Castellar del Riu, enguany amb la intenció de reduir els parlaments de les personalitats perquè l'acte, tant del Pi Vell com del Pi Jove congregui més gent que l'any passat. 

L'aplec, com en anys anteriors, començarà a les 10.00 hores amb la cercavila “Al Bes de l’alba” amb els trabucaires de Castellar del Riu. A partir de les 11.00 hores tindrà lloc l’acte unitari al Pi Vell. A continuació, hi haurà l’arribada del Rei Infant Jaume I amb la seva cort d’infants i la lectura del poema “Lo Pi de les Tres Branques” de Jacint Verdaguer interpretat pels Amics actors d’Indret del Record. Seguidament, tindrà lloc l'ofrena floral i els parlaments. 

El regidor de l’Ajuntament de Castellar del Riu encarregat del Pi, Xavier Raja, ha explicat a NacióBerguedà que l’acte de l’aplec seguirà amb la tònica dels anys anteriors. Al voltant de l’esplanada del Pi hi haurà paradetes independentistes, servei de bar per a esmorzar, i a continuació els parlaments, que enguany aniran a càrrec del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; del polític balear, Cristòfol Soler; la vicepresidenta al País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual; així com també el coordinador de la Institució Cultural de la Franja de Pontent, Paulí Fontoba; el representat de l'ANC, Agustí Alcoberro, i finalment, membres del Casal Panxo. A les 13.00 hores, i després de l'aplec del Pi Vell, es farà el del Pi Jove amb els parlaments a càrrec de l'esquerra independentista. 

L’Ajuntament del municipi ha acabat desestimant la proposta del jovent independentista de fer primer l’aplec del Pi Jove, i a continuació, fer el del Pi Vell. Aquesta proposta es va fer per part de l'Esquerra Independentista del Berguedà ja que l’any passat moltes persones només van assistir a l’aplec del Pi Vell i van marxar poc després. En aquest sentit, Raja ha assegurat que aquest any es vol evitar que la gent marxi del Pi Jove i, per tant, mantenir vives i coordinades les dues celebracions.

Per fer-ho, ha assegurat que es reduiran els parlaments de l'acte polític del Pi Vell, perquè aquest no s’allargui tant. A més, Raja ha afirmat que algunes entitats sobiranistes que vénen a la trobada no eren partidaries de fer l'aplec del Pi Jove en primer lloc. “Quan caigui el Pi Vell, ja es passarà al Pi Jove, però de moment es torna a fer el primer aplec al Pi Vell” ha comentat aquest. 

La participació es preveu que sigui d’entre unes 1.000 i 1.500 persones, més o menys com la de l’any passat. De cara el dinar de germanor, l’organització posa a la venda 200 tiquets, una quantitat inferior que la de l’any anterior. De fet, l'any passat ja va disminuir considerablement el nombre de participants a l'aplec. Amb aquests canvis, els consistori intentarà estimular la festa, que només va reflotar el 2014, després que tallessin una de les tres branques de l'emblemàtic Pi.