Deu noves sardanes sobre Queralt volen deixar petjada a Berga, a Catalunya i al món

La colla Sardanista Cim d'Estela, la Cobla Berga Jove i l'Associació de Veïns de la Valldan editen un CD de sardanes en motiu dels actes de la Coronació

13 de juliol del 2016
Actualitzat el 28 de juliol a les 12:56h
Presentació del nou disc de sardanes per la Coronació del Centenari de la Mare de Déu de Queralt
Presentació del nou disc de sardanes per la Coronació del Centenari de la Mare de Déu de Queralt | Aida Morales.
L'aportació de la colla Sardanista Cim d'Estela, la Cobla Berga Jove i l'Associació de Veïns de la Valldan al Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt tindrà molt a veure amb la cultura popular de Catalunya. Tal com ja va informar NacióBerguedà, aquesta setmana s'està gravant un CD amb diverses sardanes sobre Queralt i la mateixa Coronació, que es presentarà el proper 3 de setembre, en un concert a les 18.00 hores al Teatre Municipal de Berga. 

El disc estarà compost per 14 sardanes, 10 de les quals s'estrenaran el mateix dia, compostes per joves músics de Berga i altres amb més renom i trajectòria. Entre aquests, Josep Farràs, Joan Serra, Martí Villegas, Joan Benavides, Sergi Cuenca, Narcís Mellado, Lluís Pujals, Josep Vila, Joan Casas i Robert Agustina. Tots ells han volgut col·laborar amb la Cobla Berga Jove, qui interpretarà aquestes cançons, posant el seu granet de sorra en els actes del Centenari i també com una manera de rellançar la història berguedana arreu de Catalunya i al món. 

Segons ha explicat Pere Artigas, de la colla Sardanista Cim d'Estela, aquest projecte va néixer fa més d'un any, i ha comptat amb l'important suport econòmic de l'empresa La Bergadana. Aquesta, que celebra 50 anys de la seva creació, regalarà el CD elaborat amb sardanes a tots els seus clients, com una manera de promocionar la cultura berguedana, però també per facilitar la coneixença de totes aquestes sardanes al món. Per altra banda, ha explicat Artigas, la Confederació Sardanista de Catalunya també difondrà el repertori a tots els mitjans de comunicació especialitzats de Catalunya ja que, tal com ha dit, estrenar 10 sardanes per a un mateix esdeveniment és un fet “poc normal”. 
 

Pere Artigas Foto: Aida Morales.


Quatre sardanes més

El projecte de les 10 sardanes d'inspiració berguedana s'ha volgut complementar, en el CD, amb quatre partitures més amb motius queraltins. Aquestes són L'oreneta de Queralt, d'Agustí Cohí Grau; L'oreneta de Queralt, de Manel Oltra; Apa som-hi Queralt!, de Pere Benítez, i l'Himne de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt d'Antoni Ribera, amb arranjament de Lluís Gual. 

A més, la col·laboració de la Bergadana també ha permès tirar endavant la reedició en disc compacte del Cançoner de Queralt, enregistrat fa més de 20 anys i que, fins el moment, només es mantenia en format cassette. Aquest cançoner, cantat per l'Orfeó Berguedà, es podrà comprar a partir del 3 de setembre per un preu de 10 euros, igual que el disc de sardanes, i a un preu més reduït si es compren els dos. 

Vessant solidària

El projecte de la colla sardanista i de la Cobla Berga Jove es va relligar amb el de l'Associació de Veïns de la Valldan i la Junta Parroquial de la Valldan, que des de fa més d'un any preparaven un concert emmarcat dins dels actes de la Festa Major per fer més solemne l'arribada de la Mare de Déu. Vist que les dues intencionalitats coincidien, es van decidir unir esforços i, segons ha explicat Maria Antònia Ortega, la idea es va unificar en un sol acte. 

Per altra banda, ha remarcat Ortega, una part de la recaptació de la venda d'entrades del concert es destinarà a “Queralt t'abriga”, la vessant més solidària dels actes de la Coronació, a través de la qual es busca ajudar les famílies més necessitades de Berga. 
 

El president de la Cobla Berga Jove, Joan Serra Foto: Aida Morales.


Dos anys i un disc

Per al president de la Cobla Berga Jove, Joan Serra, poder editar el seu primer disc quan porten prop de dos anys de vida és una gran “oportunitat”. En total, es preveuen elaborar uns 500 discos, que podrien ser 600, una fita i una quantitat difícil d'assumir si ho fessin sols, que els obre la porta de la música catalana i internacional. 

Tal com ha dit, la seva voluntat és “fer coses diferents” de les que fan les “cobles normals” i, per tant, donar el seu toc personal a cada composició. Això ja ho van fer en el primer concert de presentació, “una mica diferent del que la gent està habituada”, ha remarcat, i també ho faran en aquest CD. Musicalment, ha dit, les sardanes que es podran escoltar estan relacionades amb Queralt i Berga, però es divideixen en diversos tipus. Les primeres tenen motius de Queralt i de la Coronació. Unes altres no tenen cap motiu d'aquests, però igualment parlen d'una idea, d'un record o d'una sensació relacionada amb Queralt. I les terceres, combinen una mica de les dues parts. 

Les sardanes que s'estrenaran seran A la Mare de Déu de Queralt, de Josep Farràs; Atmosfera berguedana, de Joan Serra; Corona de mans, de Martí Villegas; El balcó de Catalunya, de Joan Benavides; El Quer més alt, de Sergi Cuenca; Els viaranys de Queralt, de Narcís Mellado; Joiós centenari, de Lluís Pujals; La Verge i l'oreneta, de Josep Vila - instr. Lluís Gual; Queralt, de Joan Casas, i Queralt al cor, de Robert Agustina.
 

Assaig de la Cobla Berga Jove Foto: Aida Morales.

Arxivat a