«Corpus 2016» es tornarà a debatre dimecres al Patronat de la Patum

La cançó de Jordi Pagerols es tornarà a votar pels representats polítics, de les comparses, Queralt 2016 i la ciutadania | La reunió extraordinària també tractarà la presència de La patum a la Smithsonian Folklife Festival

Redacció
12 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:47h
Els Gegants Vells
Els Gegants Vells | Aida Morales
El Patronat Municipal de la Patum tornarà a debatre aquest dimecres en una reunió extraordinària la peça musical "Corpus 2016" de Jordi Pagerols, que es va desestimar incloure en la festa en una primera instància. Aquest segon debat es va aprovar en el darrer Ple municipal de la corporació berguedana amb els vots a favor d'ERC i la CUP, i a instàncies dels republicans, que van destacar la importància de la mobilització ciutadana, a través d'una plataforma de recollida de firmes en què demanaven que els Gegants poguessin ballar aquesta cançó.

Segons reclamava ERC, la música de Pagerols, que es va representar en el darrer Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra, estava inspirada en temes queraltins com "Goig de Queralt", "Motet de la Mare de Déu" i "Himne de la Coronació" i, per tant, degut al caràcter excepcional de la celebració, esdevenia una música ideal perquè sonés per Patum. 

Per la seva part, el Patronat de la Patum va descartar en un primer moment aquesta cançó, ja que es tractava d'una proposta privada, que podia generar precedent en cas que molts altres compositors berguedans volguessin plantejar les seves cançons a la festa, segons va explicar a NacióBerguedà la regidora de Patum, Mònica Garcia. Aquesta també va recordar que la negativa no només va venir del Patronat de la Patum, que s'integra per partits polítics, patumaires i comparses, sinó que va ser acceptada per la Comissió del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.

En aquesta nova reunió del Patronat, però, primer s'haurà d'aprovar si aquest punt s'integra en l'ordre del dia ja que, segons va explicar el secretari de l'Ajuntament de Berga al Ple municipal citant els Estatuts, els acords que prengui aquesta institució són considerats "ferms" i no s'han de tornar a presentar si no ho demana un dels membres de ple dret, amb la meitat més u del suport. 

Smithsonian Folklife Festival

En aquesta reunió també es tractarà la fórmula de participació de la Patum a l'Smithsonian Folklife Festival que se celebrarà a Washington el proper estiu del 2018. Aquest festival commemora les festes més importants del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, i té com a objectiu elaborar un programa per donar a conèixer les tradicions populars i el patrimoni. 

Per altra banda, segons han informat, s'aprofitarà per discutir la reducció de l’edat dels membres de les comparses de foc a la Patum infantil.
Arxivat a