Calor, sol i tradició, al Segar i el Batre d'Avià

Les altes temperatures frenen els visitants a l'entorn del petit santuari de Santa Maria |

Redacció
10 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:30h
Uns segadors al Segar i el Batre d'Avià
Uns segadors al Segar i el Batre d'Avià | Aida Morales
El sol i la calor poden ser, a vegades, el millor amic o el pitjor enemic de les festes de caire popular. I més, si aquestes cauen en un dels caps de setmana més calorosos del que es porta d'estiu. Aquest ha estat el cas del Segar i el Batre d'Avià, una festa tradicional entorn de l'església de Santa Maria d'Avià, que aquest diumenge s'ha viscut sota temperatures extremes. 

La festa ha començat amb una missa al santuari i, a partir de les 9.00 del matí, els segadors ja han iniciat els treballs del camp. Una plena demostració de segar i batre, rememorant aquest antic ofici, que ha finalitzat amb la construcció d'una gran bala de palla, que s'ha pogut veure créixer durant tot el matí. Majoritàriament, les persones que han realitzat la demostració són antics pagesos, tot i que també se n'han pogut veure de més joves, així com persones amb cavalls, els animals utilitzats tradicionalment en aquest ofici. 

Després de la feina, l'esmorzar ha estat un dels principals moments de descans. L'han servit un grup de dones vestides d'època, amb presència del pubillatge de Catalunya i una fira de productes artesans i del món de la pagesia. Aquesta petita fira, però, que s'ha situat en un camp al costat d'on es realitzava la demostració, no ha estat massa concorreguda a causa de l'intens sol que queia a mesura que avançava el migdia. En aquest punt, les ombres han estat les millors amigues dels visitants, que també han pogut veure una demostració de fer cordes, i la XX trobada de puntaires. 
 

Punt de les parades del Segar i el Batre a Avià Foto: NacióBerguedà


Enguany, però, potser s'ha vist més gent vestida d'època que mai. El rodatge d'un espot de divulgació turística dirigit per Carles Seuba i produït per Fina Films, amb guió de Guillem Escriche i música de Carles Cases, ha estat un dels atractius, que ha anat buscant les millors panoràmiques i escenes, per captar l'essència de la festa a través de l'audiovisual. 

Finalment, i per segon any consecutiu, també s'ha pogut gaudir del recuperat ball tradicional i cançó que es ballava antigament. La música ha estat en directe a càrrec de Jaume Arnella, a la guitarra; Toni Oró, al clarinet, i Ferran Martínez, a l'acordió. Aquesta demostració ha fet una rotllana, tot reproduint els gestos propis de la feina de segar, lligar i batre, que comença amb quatre petits grups que recorden els quatre pallers.
 

GALERIA DE FOTOS del Segar i el Batre d'Avià

 

Segar i Batre d'Avià Foto: NacióBerguedà