El Segar i el Batre d'Avià manté la recuperada dansa tradicional, que es ballarà diumenge

S'esperen més de 1.000 visitants, en un cap de setmana marcat per la calor

Redacció
08 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:33h

Segadors a la festa del Segar i Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau


Amb l'estiu, els camps secs, matins xafogosos i tardes de ruixat torna la festa del Segar i el Batre d'Avià. Aquesta se celebrarà aquest proper diumenge, tot rememorant l'antiga tasca de la sega i la batuda dels camps. Una tradició, que l'any passat va incorporar novetats, concretament la música i la dansa que es ballaven antigament, i que van ser molt ben acceptades per la ciutadania. 

Com l'any anterior, aquesta dansa es ballarà en el moment de l'esmorzar, després de la sega, animant tothom a participar-hi. La música estarà tocada en directe a càrrec de Jaume Arnella, a la guitarra; Toni Oró, al clarinet, i Ferran Martínez, a l'acordió. Pel que fa al ball, és una rotllana que té molt a veure amb els gestos propis de la feina de segar, lligar i batre, que comença amb quatre petits grups que recorden els quatre pallers, però que pot encabir tanta gent com es vulgui. 

La festa al voltant de l'església de Santa Maria d'Avià haurà començat al matí, amb una missa en aquest petit santuari i, a les 9.00, una demostració del segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d'Avià. Durant l'esmorzar hi haurà presència de membres del pubillatge de Catalunya i, durant tot el matí, una demostració de fer cordes i oficis relacionats amb les feines de pagès, una fira de productes d'artesans de pagès, la XX trobada de puntaires, un intercanvi de robes de patchwork i activitats lúdiques pels més petits.

A més, i en paral·lel, es rodarà un espot de divulgació turística dirigit per Carles Seuba i produït per Fina Films, amb guió de Guillem Escriche i música de Carles Cases, que pretén ser una eïna audiovisual de divulgació de la festa, la tradició i la pagesia de Catalunya. 

Pel que fa a la tarda, es podrà gaudir d'un concert i ball de música tradicional a càrrec de Jaume Arnella i Carles Belda a la pista poliesportiva municipal i, a les 20.00 hores, ball amb Pep i Maria José.

 
CANÇÓ I DANSA DEL SEGAR I BATRE D’AVIÀ

LA CRIDA:
Segadors a segar, segar, que ja comença a clarejar.

SEGAR:
Sega, sega, sega ben arràn que la palla va cara i esmola el volant, l’esclopet com a
empara és molt important. És molt important.
La mainada ja va arribant amb la cistella plena de teca abundant, que les dones a casa
han “nat” preparant. Han “nat” preparant.

LLIGAR:
Lligarem amb els vencills les espigues fent bones garbes. Lligarem amb els vencills per
què no tenim pas cordills. (bis)
(repeteix “Segar” i “Lligar”)

BATRE:
L’era ja està a punt per començar amb la batuda i amb l’ajut del bestiar el gra de la
palla es separarà. (bis).
A batre, a batre, que caigui el gra que ja és ben madur. A batre, a batre que el feinejar
és molt dur. L’era hem ben escombrat, ara ja el gra és dins de les saques, i amb la palla
restant aixecarem un paller ben gran.
Arxivat a