Acord entre la CUP, CiU, ERC, PSC i ICV per fer avançar el Parc de la Natura

Els cinc partits aproven tirar endavant un avanç de Pla | Oriol Camps mostra les reticències del seu partit al projecte, però veu amb bons ulls l'estudi

07 de juliol del 2016
Actualitzat el 08 de juliol a les 11:35h
Roda de premsa sobre el Parc de la Natura
Roda de premsa sobre el Parc de la Natura | Cristina Prat
Després d'un any de debats, i d'una campanya electoral que va ser intensa i conflictiva, el Parc de la Natura comença a caminar. Ho fa, però, d'una manera modesta, gairebé invisible, amb un primer acord entre els cinc partits que composen l'Ajuntament de Berga. Aquest primer pactes permetrà donar un petit pas respecte d'aquest projecte que fa més de 20 anys que es comenta i discuteix al Berguedà.

Ara, segons han anunciat en una roda de premsa, tots els partits del consistori berguedà han acordat tirar endavant el que s'anomena un avanç de pla, és a dir, un informe previ que posi les bases del que seria el Parc de la Natura, i que comenci a establir què s'hi podria fer i què no. De fet, segons han explicat, es tracta d'un document que l'Ajuntament haurà de fer igualment per tirar endavant el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que reguli la zona de Mas d'en Bosch, on es preveu construir el projecte.

Una de les conclusions més comentades pels grups ha estat la possibilitat d'arribar a un primer acord. "Que es comenci a posar fil a l'agulla", ha destacat la republicana Ermínia Altarriba en un moment de la compareixença. I és que, tal com ha indicat, aquest primer pas no ha estat fàcil, tot i que era "cabdal" per continuar el projecte amb el màxim de consens. 

Segons la presidenta de la comissió del Parc de la Natura, la socialista Rosalia Monroy, aquest avanç de pla indicarà si és viable o no el projecte. En qualsevol cas, ha dit, a títol polític, considera que el parc és "primordial", ja que pot ser una eina molt important per crear ocupació. En aquest sentit, l'empresari berguedà impulsor del projecte i propietari de Berga Resort, Joan Barniol, afirmava en període electoral que el parc podia arribar a crear 500 llocs de feina a la comarca
 

Roda de premsa sobre el Parc de la Natura Foto: Cristina Prat.


L'ocupació també ha estat un dels principals arguments del convergent Antoni Biarnés. Aquest, que ha lamentat la lentitud de tot plegat, ha indicat que el projecte es veu "amb simpatia i esperança". De fet, ha continuat, el potencial turístic del Berguedà està per desenvolupar i, davant d'això, la "prioritat" ha de ser l'economia i l'ocupació: "Entenem que reforçaria el sector turístic de la comarca". 

"Sí" amb reticències

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament i militant de la CUP, Oriol Camps, ha justificat aquest pas endavant, però amb reticències. Segons ha dit, "a dia d'avui no hi ha prou informació" i, en aquest sentit, el vot afirmatiu del seu partit busca arribar a la màxima coneixença sobre el Parc de la Natura.

No obstant això, ha reconegut, la CUP sempre s'ha oposat al model que es desprèn del projecte. Un tipus de turisme, ha dit, de massa, moltes vegades adreçat a un públic aliè a la ciutat, estacional i que pot arribar a "hipotecar" els pressupostos de l'Ajuntament: "Creiem en un model més diversificat". 

A més, ha recordat que es tracta d'una empresa "privada", que es discuteix públicament, però de la qual ningú hi ha pogut dir la seva. A més, entre d'altres arguments, ha recordat diversos projectes en què l'Ajuntament s'ha implicat, acabant als tribunals, o la molta feina per fer en altres fronts com, per exemple, la biomassa o la fibra òptica al polígon.
 

Roda de premsa sobre el Parc de la Natura Foto: Aida Morales.


Projecte privat

Davant de les afirmacions de Camps, la resta de regidors han volgut deixar molt clar que es tracta d'una iniciativa privada i que, així com l'Ajuntament no en traurà cap benefici, tampoc haurà d'assumir-ne les pèrdues. 

Per altra banda, aquests regidors també han considerat Barniol una persona amb trajectòria empresarial i solvent, amb ganes de tirar endavant el Parc de la Natura, com s'ha demostrat des de fa més de 20 anys.

Per la seva part, el regidor ecosocialista, Joan Torres, no ha pogut assistir a la roda de premsa, sense que se n'hagi pogut conèixer el seu punt de vista.
Arxivat a