Fixen les fases d'actuació per preservar el jaciment de dinosaures de Fumanya

El despreniment de pedres causat per les pluges va afectar 30 metres | Representants de les diferents institucions acorden un projecte de manteniment i mesures de protecció

07 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:55h
Esllavissada al jaciment de Fumanya
Esllavissada al jaciment de Fumanya | ACN
El Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona, els alcaldes de Fígols, Cercs i Vallcebre, i membres del Consorci Ruta Minera, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, s’han reunit per analitzar el deteriorament del jaciment paleontològic de Fumanya Sud, que el passat 9 de maig va patir una esllavissada greu

En aquesta reunió celebrada al Museu de les Mines de Cercs, s'ha explicat que la causa més probable del lliscament es trobaria en la degradació de les discontinuïtats de la roca, principalment pels agents climatològics, fet que comporta la pèrdua de resistència del conjunt, amb la possibilitat que aquestes discontinuïtats estiguin plenes d’aigua.

A partir d'aquí, doncs, s'han establert les diferents fases d'actuació per mantenir el jaciment, en funció de la seva prioritat. En primer lloc, segons ha informat el Departament de Cultura, es farà un reforç de les mesures de seguretat per tal de garantir que cap persona estigui en perill. I a partir d'aquí, es procedirà a fer el tancament del peu de la paret, i a posar-hi més senyalització.

A banda, s'iniciarà una primera estabilització de la zona de l'esllavissada per tal d’evitar nous despreniments. Això consistirà en treballs de sanejament del bloc sud-oest, l’estabilització de la massa inestable de la cicatriu nord-oest i la instal·lació d’una barrera temporal a la capçalera de l’esllavissada per impedir la caiguda dels fragments rocosos de la tartera. Finalment, han informat, s’elaborarà la redacció d’un projecte específic de preservació de la resta de la paret de Fumanya sud contra els moviments de massa. 

Aquest darrer projecte haurà d’establir i quantificar les causes que han provocat el despreniment dels blocs de roca, establint els paràmetres geotècnics i els mecanismes cinemàtics d'aquests. Caldrà, dooncs, que es recullin els nombrosos antecedents que caracteritzaven la paret de Fumanya sud i que s'incideixi especialment en impedir la infiltració de l’aigua per la part superior del talús, impedir l’augment de la pressió de l’aigua en els plans d’estratificació a partir de la realització de drenatges a la base de la paret, l'estabilització de la paret amb la inclusió d’elements d’ancoratge, i l'anàlisi del caràcter evolutiu i de la degradació de les margocalcàries amb contacte amb els elements atmosfèrics.

Segons el Departament de Cultura, de manera paral·lela la la Diputació de Barcelona, el Consorci de la Ruta Minera i el Museu de les Mines de Cercs estan treballant en el projecte museogràfic del Centre d’Interpretació de Fumanya Sud.