ERC proposa que els Gegants ballin músiques queraltines i la presència de la Patum en un festival americà

Els republicans portaran aquest dijous al Ple de Berga dues mocions per debatre aspectes patumaires

Redacció
07 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:29h

La Passada de dimecres al migdia amb la plaça de Sant Pere repleta de gent Foto: Aida Morales.


Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga presentarà aquest dijous al Ple municipal dues mocions patumaires, que complementaran la tercera que ja es va donar a conèixer fa uns dies, sobre el fet de celebrar i commemorar el centenari de la Policia Local de Berga. En aquest cas, els republicans se sumen a la polèmica engegada sobre si els Gegants han de ballar o no músiques queraltines durant la propera Patum del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que es farà al setembre, i s'hi manifesten a favor. 

ERC recorda que la peça musical "Corpus 2016" de Jordi Pagerols està inspirada en els temes queraltins "Goig de Queralt", "Motet de la Mare de Déu" i "Himne de la Coronació", arranjada pel músic berguedà Sergi Cuenca, amb una recollida de firmes al darrere. Per això, i com que la Patum és una "festa popular que canvia, evoluciona i es transforma", demanen a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, com a presidenta del Patronat de la Patum, que convoqui un Patronat urgent per instar a aquest organisme a reconsiderar la seva decisió de no deixar tocar el ball. 

Per altra banda, també demanen una altra reunió del Patronat per estudiar la fórmula de participació de la Patum a l'Smithsonian Folklife Festival que se celebrarà a Washington el proper estiu del 2018. Aquest festival commemora les festes més importants del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, i té com a objectiu elaborar un programa per donar a conèixer les tradicions populars i el patrimoni. 

En el cas de Catalunya, el Departament de Cultura ja va signar un acord amb Washington perquè els catalans fossin uns dels convidats al festival sota el lema "Catalunya: tradició i creació des de la mediterrània". Per a ERC, doncs, pot ser una "gran oportunitat" per donar a conèixer la cultura catalana i, més concretament, de Berga. 

Tal com han explicat, la presència de Catalunya al festival s'articularà al voltant d'una mostra de música i dansa, una mostra festiva de les tradicions catalanes, exposicions, conferències i debats sobre la cultura catalana, inclosa la llengua, la literatura, la música, la dansa, la cuina, l'artesania, les arts plàstiques i les festes i tradicions. En aquest festival, han indicat, hi acostumen a passar més d'un milió de visitants d'arreu del món. 
Arxivat a