Puig-reig reivindica com a pròpia la figura de Guillem de Berguedà i demana que Berga deixi de «mentir»

L'Ajuntament del Baix Berguedà reclama el retorn de l'escultura del "Cavaller de Puig-reig" a l'església de Sant Martí | El consistori demana que Berga i Bagà reconeguin que mai han tingut presència templera

06 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:42h
Muntatge amb la imatge de Guillem de Berguedà i el Castell de Puig-reig del trobador.
Muntatge amb la imatge de Guillem de Berguedà i el Castell de Puig-reig del trobador. | NacióBerguedà
L'Ajuntament de Puig-reig ha aprovat per unanimitat una moció en què reclama i reivindica com a pròpia la figura de Guillem de Berguedà. Ha estat a instàncies d'una moció presentada pels grups municipals Junts per Puig-reig, Convergència Democràtica de Catalunya i Ara Puig-reig, en què s'interpel·la el consistori de Berga i, en concret, al regidor Francesc Ribera, perquè no "s'apropiï" d'allò que és del poble de Puig-reig.

Concretament, se sol·licita al consistori berguedà i a Ribera que deixin de fer "revisionisme històric" amb la figura de Guillem de Berguedà, qui asseguren que és "fill i habitant il·lustre de Puig-reig". Un figura coneguda i un personatge "del qual tothom se n'ha de sentir orgullós" per ser un dels màxims representants de la cultura medieval catalana, però de qui no es pot "mentir, ni adjudicar-li un origen que no li correspon". 

A més, l'Ajuntament de Puig-reig també ha demanat al museu de Berga el retorn o el dipòsit permanent de l'escultura del conegut popularment com a "Cavaller de Puig-reig", perquè es pugui tornar a veure a l'església de Sant Martí, d'on va ser extret. També asseguren que el museu de Berga no actua com a museu comarcal, sinó com museu municipal. 

El la moció també es demana al Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, del qual en forma part el Consell Comarcal del Berguedà, que el camí acabi formalment al poble de Puig-reig, on Guillem de Berguedà tenia residència habitual, i que es comuniqui a Bagà i a Berga que Puig-reig és "l'únic poble amb presència templera de la comarca". Per tant, afirmen, si es volen organitzar activitats relacionades amb aquest orde, caldria fer constar que mai hi va haver templers, sinó que "es pren la llicència d'un poble de la comarca que es diu Puig-reig, que era seu d'una comanda i que disposava de terres repartides per tot el Pre-Pirineu".
Arxivat a