​Avià és el primer municipi de l'estat espanyol que funciona amb energia renovable

Som Energia és la cooperativa que ha guanyat la licitació| L'Ajuntament preveu "disminuir força" el cost energètic del municipi

Cristina Prat
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:49h
Presentació de la nova subminsitradora d'energia a Avià
Presentació de la nova subminsitradora d'energia a Avià | Cristina Prat.
El subministrament de les dependències municipals d'Avià ja funcionen amb energia renovable. L'Ajuntament del municipi ha atorgat el subministrament elèctric del poble, dependències municipal i enllumenat públic, a la cooperativa sense afany de lucre catalana Som Energia, que produeix i comercialitza energia 100% verda.

Som Energia ha estat l'empresa que ha guanyat la licitació del subministrament elèctric públic del poble, d'entre les set companyies presentades a concurs, de les quals quatre van ser admeses, i les altres tres, descartades perquè no complien amb les bases del plec de condicions que imposava l'ajuntament avianès. Segons el consistori, Som Energia garanteix que tota l'electricitat sigui d'origen renovable, i aposta per una sèrie de condicions que no oferien les altres empreses com ara xerrades amb els ciutadans, monitoritzar el consum de l'energia dels edificis o l'assessorament individual per a les consultes que pugin fer els ciutadans. El preu final de l'adjudicació ha estat de 79.000 euros i serà per a un termini de dos anys. 

Segons l'enginyer consultor de l'Ajuntament, Josep Maria Ferrao, el consum del consistori disminuirà. "S'estan introduint un seguit de mesures de la gestió energètica, i per tant, costa dir el número exacte d'estalvi, però està clar que el consum baixarà bastant" ha assegurat. Ferrao ha dit que es calcula que el cost aproximat d'estalvi amb tot aquest tipus d'actuacions arribi als 200.000 euros per legislatura.
 

El regidor de Medi Ambient i Qualitat de Vida, Josep Subirana, ha afirmat que el projecte s'ha vist amb interès per part de la Diputació de Barcelona i per altres pobles. Així, ha comentat, que l'Ajuntament està "orgullós del canvi" i ha garantit que és el primer municipi de l'estat espanyol que ha adoptat aquest tipus d'iniciativa, amb totes les condicions.

A més, ha afirmat que "és un pas molt important per a l'Ajuntament" perquè Som Energia "els ajudarà a vestir el model de societat que volen per al poble". "Aconseguir que l'energia consumida sigui produïda al país i renovable, té un doble efecte; d'una banda mediambiental i de l'altre econòmic", ha dit. També ha afegit que el consistori és un bon organisme per donar exemple a l'hora de contractar empreses com Som Energia perquè els beneficis que aportarà a la societat seran molts. Subirana, ha comentat que "és un avanç molt important a nivell local i de país". 

Altres canvis

El municipi té un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i també participa a la Xarxa per al Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, durant aquest any han estat diversos, els canvis que ha adoptat el consistori per aconseguir un ús més efectiu de l'energia renovable. Segons ha afirmat Subirana, Avià ha fet "un esforç intens" per disposar del primer punt de càrrega de vehicles elèctrics. També s'han posat plaques solars a l'Ajuntament, a les escoles i es preveu posar-ne al consultori municipal. A més, s'ha aïllat tèrmicament el sostre de l'Ajuntament i s'ha fet el canvi de totes les llums de les dependències municipals per LEDS.
 

El regidor de Medi Ambient i Qualitat de Vida, Josep Subirana Foto: Cristina Prat.


Enllumenat públic

Properament, l'Ajuntament proposarà a la Diputació una ajuda per fer el canvi de l'enllumenat municipal, que segons Subirana suposaria "un estalvi molt important". En concret, l'ajuda permetria canviar l'enllumenat públic a LED dels 548 fanals del municipi. L'acció, que es preveu poder-la començar el 2017, tindria un cost d'entre 150.000 i 200.000 euros.