Òmnium homenatja l'exalcalde Sobrevias a l'acte cultural de la Diada

El premis Climent Forner han guardonat cinc dones que, de manera exemplar, han adoptat i interioritzat la llengua catalana

Redacció
07 de setembre del 2014
Acte cultural d'Òmnium per la Diada Foto: Aida Morales

Òmnium del Berguedà ha homenatjat aquest dissabte l'exalcalde Josep Maria Badia Sobrevias, que va ser executat per republicà l'abril de 1939. Ho ha fet en l'acte cultural de la Diada, que s'ha celebrat aquest cap de setmana per afavorir que el proper dijous 11 de setembre la gent es pugui desplaçar a Barcelona per la gran V humana que ha programat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
 
A l'inici de l'acte, en què també s'han lliurat els premis Climent Forner 2014, el president d'Òmnium i del Casal d'Europa, Jaume Farguell, juntament amb l'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, i altres autoritats, han descobert una placa de record a Sobrevias. A més, els parlaments no han deixat de fer memòria sobre la valentia d'aquest berguedà que, malgrat el Franquisme, va persistir a la seva terra fins a la mort amb la ferma voluntat de no haver fet mal a ningú.
 
Així l'ha volgut fer present Farguell davant d'unes 200 persones. El president del Casal d'Europa ha demanat un minut de silenci per qui ha considerat “un gran alcalde, i també ha volgut homenatjar la figura de l' acabat de traspassar Lluís Bertran i Bertran , que va ser alcalde de Gironella del 1978 al 2003: “Val la pena que se'ls recordi”, ha dit.
 
Acte seguit, ha procedit a lliurar els Premis Climent Forner a les cinc persones d'origen immigrant que, d'una manera exemplar, han adoptar i interioritzat la llengua i la cultura catalana com a pròpies: Maria Jesús Consuegra Castro, que va venir de Madrid; Khadija Serrare, que va arribar del Marroc; Dieneba Dieme, que ho va fer des del Senegal; Fatima Azahara El Khoulaty Ariba, natal del Marroc, i Aura Ligia Correa Fajardo, que va néixer a Bogotà.
 
Totes elles van arribar al Berguedà de territoris llunyans i amb cultures diferents. Malgrat això, i sense que fos fàcil, van voler-se implicar en la societat catalana, treballar-hi i “guanyar-se una altra identitat”.
 
El mateix Mossèn Climent Forner ha afirmat que “la llengua catalana ens fa germans”, i ha demanat que no només es conegui l'idioma, “sinó la història i la ideosincràsia” dels catalans. En referència a Catalunya, ha assegurat: “Així, encara l'estimareu més, aquest país”.
 
L'alcalde de Berga i el director de l'oficina de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, Joan Gaubí, també han felicitat les premiades, tot i que Gendrau ha afirmat que “en un país normal, no s'haurien de fer aquests reconeixements”.
 
Per altra banda, Gendrau ha remarcat el moment històric que està vivint Catalunya: “Hi hem posat moltes esperances”, ha dit, i ha animat tothom a participar a la mobilització de l'11 de setembre “d'una manera cívica”, però contundent: “Mai no serem, si no som lliures”, ha conclòs. 
 
Per la seva part, Gaubí ha recordat l'àmbit territorial dels Països Catalans: “És també la nostra història. Som catalans del nord i del sud”, ha indicat. Per això, ha demanat seguir fent feina per construir un país “més lliure i més integrador”.
 
La soprano berguedana Araceli Esquerra i la pianista Elisenda Martí han posat el punt final a l'acte, en què també s'ha pogut fer una copa de capa i un cop d'ull a l'exposició 'Història dels Catalans' de Carles Planas i Xavier Gassó.

Homenatge a Josep Maria Badia Sobrevias, primer alcalde republicà Foto: Aida Morales
Arxivat a