La casa ocupada a Berga vol ser un gimnàs, una biblioteca i un espai per a col·lectius

L'edifici de la plaça del Forn portava més de 15 anys abandonat, propietat d'una immobiliària que va fer fallida i actualment és d'un banc | Una arquitecta està analitzant una esquerda important en una de les parets

03 de juliol del 2016
Actualitzat el 04 de juliol a les 10:59h
Casa ocupada a la plaça del Forn de Berga.
Casa ocupada a la plaça del Forn de Berga. | Aida Morales
El bloc de pisos que aquest dissabte a primera hora del matí va ser ocupat a la plaça del Forn de Berga arrossega un projecte considerablement ambiciós al darrere. Segons han explicat els membres del Centre Social Okupat Autogestionat La Pastera a veïns i periodistes, la intencionalitat d'aquesta ocupació és, a banda de donar ús a una part dels pisos buits del centre històric de la ciutat, convertir-se en un espai obert i popular. 

Per això, han relatat que l'objectiu seria que aquesta ocupació pogués donar sortida a diversos projectes. El primer, han explicat, seria un gimnàs popular. A més, en alguns dels espais també es voldria realitzar un menjador popular i, en algun altre, una biblioteca o una universitat popular. Per altra banda, també seria interessant, segons han dit, crear una zona que servís per a realitzar intercanvis i, una altra opció, seria crear un espai de suport mutu, és a dir, que donés resposta col·lectiva a les necessitats de les persones en diversos àmbits. 

Aquestes propostes, però, són les primeres, i han volgut deixar molt clar que les opcions dels quatre pisos de l'edifici són múltiples i que tothom hi pot opinar. No obstant això, han estat pocs, els veïns que s'han acostat en aquesta primera assemblea. Els membres del Centre Social, doncs, esperen que la resta de la ciutadania s'hi impliqui durant les properes setmanes. 

Per això, han explicat, cada dimarts a les 20.00 hores es realitzarà una assemblea oberta per analitzar la situació i el ventall d'idees. A més, cada dia a partir de les 18.00 hores hi haurà una jornada de treball voluntària per a qui vulgui participar en la restauració de l'immoble, i els dijous al vespre, un sopar amb una pel·lícula. 

Aquesta última activitat serà la font de finançament regular que s'utilitzarà per a pagar la reparació de la casa. Segons han dit, la voluntat és no haver d'oferir servei de barra, ja que a la mateixa plaça del Forn ja hi ha diversos llocs que es dediquen a això. 
 

Interior de la casa ocupada a la plaça del Forn de Berga. Foto: Aida Morales.


Una esquerda important

Malgrat que a nivell estructural i la teulada està en bones condicions, han explicat, hi ha una esquerda important que podria ser perillosa. Per això, una arquitecta ja està analitzant l'estat d'aquesta, per saber si hi el bloc podria moure's endavant, o si més enllà d'aquesta, l'estructura està estabilitzada. 

Si l'esquerda signifiqués un perill important, han relatat, l'ocupació es podria abandonar, i el projecte seguiria en un altre immoble. En aquest sentit, han assegurat que es van analitzar diversos espais, i que es va triar aquest bloc de pisos per la seva ubicació i l'espai públic del davant. No obstant, han recordat que Berga està plena de "cases fantasma", que es podrien ocupar properament.

Pel que fa a la casa de la plaça del Forn, es tracta d'un immoble que pertany a una immobiliària que va fer fallida i que actualment ja no existeix. Per això, el bloc és propietat d'un banc. En aquest sentit, els ocupes descarten possibles denúncies, ja que la casa porta desocupada durant anys, i perquè, a més, deu "molts diners en taxes" a l'Ajuntament de Berga. Per tant, ha dit, si el banc digués alguna cosa, primer de tot hauria de pagar aquestes quantitats. 
 

GALERIA DE FOTOS de l'interior del bloc de pisos ocupat a Berga

Arxivat a