Creen la Cavalls del Vent en BTT, una travessa dinamitzadora del Cadí-Moixeró

La ruta comprèn 225 quilòmetres i es mou per les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya | Es tracta d'un recorregut autoguiat amb sortida i arribada a Bagà, per a ciclistes experimentats

01 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:45h
Presentació de la travessa en BTT de la Cavalls del Vent
Presentació de la travessa en BTT de la Cavalls del Vent | Aida Morales
L'empresa Cavalls del Vent, amb la col·laboració del Parc Natural Cadí-Moixeró, l'Ajuntament de Bagà i altres empreses i institucions, ha creat la travessa en BTT de la Cavalls del Vent. Una ruta per etapes que encercla el parc, i que es mou per les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya, adreçada als amants de la bicicleta. 

Una nova oferta, segons ha destacat aquest divendres en una roda de premsa el responsable de promoció de la Cavalls del Vent, Albert Vilana, que vol aprofitar l'experiència de la ruta a peu, que ja compta amb 18 anys d'història, amb un nou format adaptat a la bicicleta. "Aquesta ruta neix de la voluntat de dinamitzar serveis i unir esforços", ha afirmat, tot explicant que, en conjunt, es tracta d'una oferta esportiva i turística que vol portar "tràfic i visitants" a aquestes comarques, tot respectant la natura i les característiques del parc.

La Cavalls del Vent en BTT, doncs, esdevé un nou servei que consisteix en dues rutes a l'entorn del Cadí-Moixeró. Integra dos itineraris, depenent dels dies en què es faci, amb sortida i arribada a Bagà, una distància total de 225 quilòmetres i un desnivell acumulat de 7.300 metres. Aquesta, passa per alguns dels indrets més emblemàtics del parc, com són el Pedraforca, la vessant nord de la serra del Cadí, o pobles com Josa de Cadí, Tuixent, Arsèguel, Bellver de Cerdanya, Bagà i Talló. A més, la ruta també es pot combinar amb visites culturals, com ara a la catedral de Sant Maria d'Urgell o el Santuari de Santa Maria de Talló. Un recorregut, han indicat, "ple de contrastos i de sorpreses pels amants de la natura, de la bici de muntanya i de les grans travesses". 
 

El responsable de promoció de Cavalls del Vent, Albert Vilana Foto: Aida Morales


Aquest servei, dividit en tres o quatre etapes depenent de la dificultat, està gestionat per l'agència de viatges Pedratour, i contempla el transport d'equipatges, l'assistència mecànica en ruta, el lloguer del GPS i la guia oficial. A més, hi ha un servei d'atenció 24 hores a través de missatgeria mòbil, i el contacte amb tots els allotjaments i restaurants. De fet, aquest és un dels aspectes que més es busca. La simbiosi entre les empreses del territori i els visitants, a través de la natura i de l'esport. 

Ruta exigent

En total, es preveu que una cinquantena de persones realitzin la travessa en BTT durant aquest estiu, i que aquest volum de gent s'ampliï en els propers anys. Pel que fa a la ruta, els experts en BTT Joan Rovira i Jordi Laparra, han explicat que es tracta d'una travessa "exigent". La seva modalitat de tres etapes està feta per a aquelles persones més professionals i experimentades, mentre que la de quatre, està adreçada als amants de les bicicletes que estiguin més o menys habituats a agafar-la. 

De la primera experiència, han dit, aniran perfilant el recorregut, que volen que sigui flexible i dinàmic i, amb la vista posada en propers anys, no descarten elaborar un itinerari molt més relaxat i apte per a famílies o ciclistes ocasionals. 
 

Presentació de la travessa en BTT de la Cavalls del Vent Foto: Aida Morales


La majoria de senders són per terra, pista i camins, amb punts d'asfalt, sobretot en l'entrada dels pobles. Tal com han dit, el desnivell és important i, en determinats llocs, les dificultats del terreny poden obligar a carregar la bicicleta.

Més qualitat al territori

Per a l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, la nova ruta Cavalls del Vent en BTT és una bona notícia, ja que dóna "més qualitat al territori", així com visitants. I és que Bagà, ha afirmat, vol ser "referent en senderisme, esport de muntanya i natura", motiu pel qual s'ha mostrat "molt satisfet" i engrescat. 

De la mateixa  manera ho ha vist el director del Parc Natural Cadí-Moixeró, Jordi Garcia, que ha celebrat la possibilitat de "descobrir el parc de diferents maneres" i que el projecte hagi tingut molt en compte el respecte cap a la natura i l'entorn: "Estem contents d'afegir un nou producte turístic; és el que faltava, que la gent gaudeixi de forma ordenada de la natura".
 

Presentació de la travessa en BTT de la Cavalls del Vent Foto: Aida Morales