Francisco Franco a Berga, acompanyat de les autoritats polítiques, religioses i militars. | TVE
reportatge

Berga, 50 anys després de la visita del dictador

Francisco Franco va passejar-se per Berga l'1 de juliol de 1966, i va ser l'única vegada que va trepitjar el Berguedà | La ciutadania va omplir la plaça de Sant Pere i l'Ajuntament de Berga va lliurar al dictador la medalla d'or de la ciutat

Francisco Franco a Berga, acompanyat de les autoritats polítiques, religioses i militars. | TVE
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any 1966 va ser destacat per diversos motius. Alguns d'ells són font de satisfacció, mentre que altres, quedaran en la memòria com un capítol més de la història que, no obstant, també és important no oblidar. Justament l'1 de juliol de 1966, Berga va viure un d'aquests moments. El llavors dictador Francisco Franco va visitar la ciutat, en un recorregut arreu de Catalunya. Era la primera vegada i l'única que faria parada a la comarca, i el Berguedà no li va fallar, atorgant-li una entusiasta benvinguda.

Sota el mandat de l'alcalde Joan Noguera, Franco va ser rebut amb tots els honors. En diversos punts de la ciutat s'hi podia llegir el seu nom, i la capital es va omplir d'ofrenes florals, banderes espanyoles i pancartes, en què se'l lloava i adorava. Tant és així, que durant el parlament que va fer a la plaça de Sant Pere des del balcó de l'Ajuntament, aquest indret es va omplir a vessar de berguedans que, d'una manera desmesurada, van equiparar l'esdeveniment amb una veritable Patum.

 

Plaça de Sant Pere repleta de gent durant la visita de Francisco Franco fa 50 anys Foto: TVE


Franco va rebre de les mans de Noguera la medalla d'or de la ciutat, una distinció que han merescut, per exemple, berguedans il·lustres com Josep Maria Ballarín o Joan Rafart. No obstant això, aquesta se li va retirar el 2012, a instàncies de la CUP. L'atorgament de la medalla d'or de la ciutat a Franco, però, havia estat aprovada el 1962, així com la commemoració de títol adoptiu de la ciutat. 

 

Francisco Franco a Queralt, sota l'atenta mirada dels periodistes. Foto: TVE


La retirada del nomenament, així com la de la medalla d'or, finalment es va fer el 3 de maig del 2012, 46 anys després de la seva entrega, en Ple municipal i a través d'una moció de la CUP, en què el PPC va votar en contra, i els grups de CiU i el PSC es van abstenir. 
 

El dictador Francisco Franco des del balcó de l'Ajuntament de Berga. Foto: TVE


Per altra banda, i potser esdevenint l'últim indici que quedava dempeus d'aquesta visita, l'actual consistori de Berga va decidir començar a retirar, el juny del 2015, el funicular que va inaugurar el dictador a la part posterior del Santuari de Queralt, i que va quedar abandonat perquè no complia amb la legalitat. 
 

Francisco Franco pujant pel telefèric de Queralt. Foto: TVE

 

El dictador Francisco Franco a Berga Foto: TVE


La visita, segons les informacions del moment

Durant la visita, Franco va pujar al Santuari de Queralt i, segons descriu el No-do, va observar des del "santíssim santuari de la patrona" l'esplanada de la ciutat de Berga. Acte seguit es va dirigir al pavelló d'esports de la ciuat, on va presidir un esmorzar amb els alcaldes de la demarcació de Barcelona. En aquest, destaca la televisió del règim, va ser "ovacionat en diverses ocasions". 

A l'arribar a Sant Pere, Franco va ser rebut amb aplaudiments i "demostracions d'estima" i, durant el seu discurs, el dictador va afirmar que la seva "il·lusió" era "evitar l'èxode rural i sobre les capitals", connectant el "repartiment de les indústries pels pobles". 
 

El dictador Francisco Franco al balcó de l'Ajuntament de Berga. Foto: TVE


Berga també va tenir un paper destacat a La Vanguardia Española, on va ocupar la portada central del rotatiu. En aquesta, del dia 2 de juliol, es titulava: "Inenarrable recibimiento a Francisco Franco en Berga y Santa Maria de Queralt", descrivint l'actitud dels berguedans com una "mostra més del fervor" amb què les terres catalanes van acollir el general.
 

VÍDEO Com va ser la rebuda de Francisco Franco a Berga?

 

La portada de La Vanguardia Española el 2 de juliol

 
       
        NOT N 1227 A

 
Participació