El debat sobre el cotxe elèctric centra el Ple del Consell Comarcal

Cap de les tres mocions presentades per ERC s'acaba aprovant | El Consell dóna llum verda a l'Oficina Energètica del Berguedà i la dimissió de Mireia Canal

30 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:50h
Consell Comarcal del Berguedà.
Consell Comarcal del Berguedà. | Aida Morales.
El Ple del Consell Comarcal que s'ha celebrat aquest dimecres a Berga ha estat llarg i poc resolutiu. Malgrat donar compte de la baixa de la consellera republicana Mireia Canal, aprovar l'Oficina Energètica del Berguedà i una moció de suport als refugiats, gairebé la totalitat de la sessió plenària s'ha acabat ocupant en debatre tres mocions que, finalment, s'han demorat. 

Es tracta de les propostes d'ERC per impulsar punts de recàrrega a tots els municipis de la comarca per a cotxes elèctrics, així com mocions per defensar al cultura i els drets dels animals, a través de la unificació de serveis en el Consell Comarcal. Propostes, totes tres, que la CUP i l'equip de govern format per CDC i PSC han qüestionat, sobretot, per la forma i la manca d'anàlisi. 

El debat sobre si el Berguedà necessita o no punts de recàrrega a tots els municipis ha omplert bona part del Ple del Consell. Segons ha recordat ERC, a Catalunya hi ha poc més de 4.000 vehicles elèctrics i, al Berguedà, pocs o cap. "Volem ser pioners en implementar una xarxa lògica per a aquest tipus de vehicles", ha defensat el conseller Eduard Coronado.

"Parlem de diners públics, i caldria veure si és necessari i poder-ho fer racionalment", ha contestat en el seu torn la consellera de la CUP Anna Alsina. Segons ella, potser no tots els pobles de la comarca necessitarien aquests punts i, per això, ha compromès el seu vot favorable a fer un estudi previ. Un punt de vista similar al que ha defensat el president del Consell Comarcal, David Font, en nom de CDC i PSC: "La moció ha anat a buscar el titular i no el fons del pla de la Generalitat". A més, ha recordat que el Govern subvencionaria els punts en un 50%, però ha posat en dubte qui afegiria l'altre 50% i el manteniment. 
 

El conseller republicà Eduard Coronado Foto: Aida Morales.


En aquest punt, Coronado ha assegurat que no s'ha buscat cap titular, sinó la possibilitat de casar "consciència ecològica amb el dia a dia" dels ciutadans i que tots els municipis puguin tenir les mateixes oportunitats. En qualsevol cas, però, ERC ha acceptat deixar sobre la taula la moció, estudiar-la en conjunt i arribar a un acord properament. 

Suport a la cultura i als animals

El mateix ha passat amb la moció de suport a la cultura, que instava a crear la figura d'un dinamitzador cultural que coordinés i realitzés una programació estable entre totes les entitats del territori. Sobre aquest fet, l'equip de govern i la CUP han dubtat que una sola persona pogués assumir el gran volum de feina, i finalment s'ha acordat amb ERC proposar la moció al proper Consell d'Alcaldes i, més tard, instar la Diputació de Barcelona a implementar i assumir els costos d'aquesta persona. 

En el cas de la moció de defensa dels animals, en què els republicans proposaven que els ajuntaments cedissin voluntàriament les competències al Consell Comarcal, per aplicar la legislació de protecció dels animals, la secretària de l'ens ha demanat prudència, ja que la seva aprovació hauria de requerir un estudi de costos important.
Arxivat a