La Berguedà Bike Marathon espera 600 participants, amb vocació internacional

La prova puntuarà pel Campionat d'Espanya | La cursa tindrà dues modalitats, de 85 i 40 quilòmetres

28 de juny del 2016
Actualitzat el 29 de juny a les 10:06h
Presentació de la Berguedà Bike Marathon
Presentació de la Berguedà Bike Marathon | Aida Morales
La Berguedà Bike Marathon d'Avià serà, enguany, una prova del Campionat d'Espanya de BTT Marató XCM. Serà la primera vegada que es farà, el 17 de setembre arreu de la comarca, però les seves aspiracions van molt més enllà. S'espera que hi participin uns 600 ciclistes, la majoria d'ells d'Andalusia, el centre de l'estat espanyol i el País Basc, que és on hi ha més nivell en aquesta modalitat de bicicleta, però també d'altres vinguts a nivell internacional, ja que aquesta prova voldria també fer el salt a nivell mundial.

En la roda de premsa d'aquest dimarts a l'Ajuntament d'Avià, de fet, aquest és un dels factors que més s'han volgut destacar. Albert Balcells, de l'empresa organitzadora de la prova Ocisport, ha explicat que la cursa ja farà, enguany, un pas important, però que la vocació és que aquesta tingui "recorregut internacional". 

La Berguedà Bike Marathon es disputarà per corriols, boscos i camps de conreu, amb més de 3.000 metres de desnivell positiu i dos recorreguts. El primer, de 85 quilòmetres, començarà amb baixa muntanya i zones més planes, tot i que ràpidament s'enfilarà i passarà per Peguera, Llinars i Busa, entre alguns dels indrets destacats. El seu recorregut final, però, ha precisat l'esportista i col·laborador de la prova Pau Bartoló, encara s'està acabant de precisar. 

No obstant això, també hi haurà un circuit d'iniciació de 45 quilòmetres menys exigent i més pensat per rodar, gaudint dels paisatges de la comarca del Berguedà. És respecte d'aquest, que l'organització, l'Ajuntament d'Avià i el Consell Català de l'Esport han animat tothom a participar-hi. 

Toni Reig, director d'aquest darrer ens públic, ha considerat una "gran notícia" el naixement d'aquesta cursa. De fet, ha afirmat que la Berguedà Bike Marathon ajudarà a créixer el ciclisme arreu de Catalunya, i que noves persones s'enganxin a aquest esport. Amb la prova, per altra banda, també assegura que es podran potenciar altres virtuts del territori, com ara la seva natura, la cultura o el patrimoni: "Serà una promoció econòmica per Avià i també pel país". 
 

L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, i el director del Consell Català de l'Esport, Toni Reig Foto: Aida Morales.


"Intentem que la comarca sigui referent pels esportistes d'elit, però també per la gent que hi vulgui participar", ha declarat l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal. De fet, ha continuat, el Berguedà té una "natura privilegiada" i, en aquesta, no es necessiten grans inversions perquè, tal com ha dit, "la matèria primera ja hi és".

Projecte de llarga durada

Segons el responsable de la Federació Catalana de Ciclisme, Lluís Soler, la Berguedà Bike Marathon és una gran adquisició per a Avià i per a Catalunya. Per una banda, ha dit, perquè és una "iniciativa immillorable per donar a conèixer aquesta zona", tot i que també, perquè Catalunya té alguns dels millors corredors d'Europa. 

Entre aquests, ha destacat, la sabadellenca Sandra Santanyes, però també Clàudia Galícia. A més, hi ha una gran quantitat d'aficionats de nivell que, com Pau Bartoló, poden viure una "gran aventura". 

Pel que fa al Campionat d'Espanya, es va decidir fer a Avià perquè va ser qui va fer la sol·licitud amb més garanties de qualitat, entorn i serveis. En aquest punt, el municipi del Berguedà complia totes les expectatives, i va passar per davant d'altres indrets que ho sol·licitaven. Pel que fa al seu salt internacional, passarà el mateix. La Unió Ciclista Internacional serà l'encarregada d'analitzar, fer seguiment i supervisar que tot vagi bé i, si és així, aquesta prova podria ser una de les que fes el salt a nivell mundial.  
 

Roda de premsa de presentació de la Berguedà Bike Marathon Foto: Aida Morales.