Berga penja la bandera irisada i es reafirma contra l'homofòbia

Marc Parareda ha recordat que estimar, sigui com sigui, i de la forma que sigui, "no ha de ser ni perseguit, ni condemnat"

27 de juny del 2016
Actualitzat el 28 de juny a les 11:31h
Membres de l'associació Talcomsom i regidors de l'Ajuntament de Berga penjant la bandera irisada.
Membres de l'associació Talcomsom i regidors de l'Ajuntament de Berga penjant la bandera irisada. | Aida Morales.
Ni que sigui durant un dia a l'any, al casa gran de Berga es torna a vestir amb els colors de l'arc de Sant Martí. Coincidint volgudament amb el Dia per l'Alliberament LGTBI, o Dia de l'Orgull Gai, com es coneix popularment, i que és aquest dimarts 28 de juny, l'Ajuntament de Berga ha volgut demostrar simbòlicament el seu rebuig públic cap a qualsevol acte de discriminació per identitat de gènere o orientació sexual. 

Per això, ciutadans, regidors de diferents grups polítics i membres de l'Associació Talcomsom han llegit un manifest a través del qual s'ha destacat aquesta data significativa pel col·lectiu, i s'ha penjat la bandera al balcó. Aquesta hi restarà fins demà a última hora, com un gest simbòlic, però contundent, amb el qual Berga es posa al costat del col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals, i en condemna qualsevol atac. 

Enguany, amb l'objectiu de motivar a l'organització, també s'ha volgut donar a conèixer l'associació Talcomsom, un grup de joves que treballen contra l'homofòbia des d'Osona, i que també pretenen començar a realitzar actes al Berguedà. El seu president, Marc Parareda, ha estat l'encarregat de llegir el manifest, remarcant que qualsevol persona interessada pot formar part de l'entitat, o crear un grup d'acció al Berguedà, amb el suport d'aquesta. 

"Fa només 26 anys, l'homosexualitat encara era una patologia segons les autoritats sanitàries", ha denunciat Parareda. Avui, en canvi, gràcies a les "lluites d'activistes", s'ha aconseguit que les lleis reconeguin la igualtat i la dignitat de les persones LGTBI. Entre aquestes, la llei del matrimoni igualitari, la llei d'Identitat de Gènere, o la llei aprovada pel Parlament de Catalunya per garantir els drets del col·lectiu, i eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. 
 

El president de l'associació Talcomsom, Marc Parareda, llegint el manifest a l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales.


No obstant això, ha recordat, encara continua sent necessari conscienciar, condemnar els atacs per orientació sexual i trencar amb el que ha considerat la "tirania del patriarcat heteronormatiu". I és que, segons ha afirmat, "estimar, sigui com sigui, i de la forma que sigui, no ha de ser ni perseguit, ni condemnat". "L'enemic a batre és l'odi", ha sentenciat. 

Orígen del Dia de l'Alliberament LGTBI

El 28 de juny és una data molt significativa, segons ha explicat Parareda. La festa, que se celebra en diverses ciutats del món commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan molts membres LGTBI van sortir a rebel·lar-se contra una batuda policial al bar gai Stonewall in. 

La reacció i el suport cap a les persones agredides va ser immediata, i milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants van omplir els carrers per manifestar el rebuig i la solidaritat. Així va néixer el Gay Liberation Front.
Arxivat a