La Flama del Canigó corre per Berga i encén fogueres arreu del Berguedà

Alguns pobles aniran a buscar la flama a Coll d'Ares, mentre que altres l'agafaran quan arribi a la comarca

23 de juny del 2016
Actualitzat el 24 de juny a les 10:55h
La Flama del Canigó comença a córrer per Berga.
La Flama del Canigó comença a córrer per Berga. | Aida Morales
El sol i la calor han creat contrast, aquest any, amb l'arribada de la Flama del Canigó. De manera inversa del que va passar l'any passat, quan aquesta va arribar sota la pluja, enguany ho ha fet sota un sol roent i amb temperatures considerablement altes. La colla de berguedans que ha anat a buscar el foc al Cim del Canigó ha arribat passades les 17.00 hores a la plaça Gernika, des d'on un grup de joves esportistes la ha començat a passejar per tota la ciutat. 

La Flama del Canigó, que simbolitza la unió dels Països Catalans, ha recorregut places i carrers, passant per Sant Pere, des d'on s'ha repartit arreu de la comarca, i finalitzant a la plaça dels Països Catalans, amb la lectura d'un manifest de la mà de l'Associació de Joves Independentistes del Berguedà (AJIB).
 

Arribada de la Flama del Canigó a Berga. Foto: Aida Morales.


Aquest, subscrit per entitats sobiranistes, culturals i esportives, ha apel·lat al canvi. Un canvi "profund, de renovació", han indicat. Un canvi que prové d'una flama que esdevé un "ritual fortament arrelat a la tradició", i un element simbòlic amb un protagonisme especial. Segons han recordat en la lectura del manifest, la Flama del Canigó és un dels símbols que més representa i uneix els catalans, un foc que fa 50 anys que travessa els Pirineus i que fa conservar "una flama viva" durant tot l'any. 

Ara, han apuntat, "és tot un poble el que s'ha posat a caminar", i ho ha fet, "amb un repte immens" i "sense marxa enrere". Així doncs, les torxes amb la Flama del Canigó "han d'il·luminar el camí", asseguren, escalfar els catalans "enmig dels temporals de pedra, pluja, neu i vent" i, en definitiva, ser el foc que farà avançar cap al futur. El 2017, han dit, quan aquesta flama torni a baixar del Canigó, "res podrà ser igual que abans". 
 

La Flama del Canigó pel carrer major de Berga. Autor: Òmnium Berguedà


En la lectura del manifest també s'ha volgut recordar la figura de l'exdiputada al Parlament de Catalunya i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que va dedicar una part molt important de la seva vida a "avivar la flama del país". L'acte ha finalitzat amb la lectura del poema Canigó, de Jacint Verdaguer, com a "símbol del foc de la paraula" que uneix els catalans com a poble.

Acte seguit, la Flama del Canigó ha pujat fins al Castell de Berga, on s'ha fet un sopar de "portes", i una nit de berbena. 
 

La Flama: del Canigó a Berga en 16 fotos

 

Membres dels Mountain Runners que han recollit la Flama del Canigó a Berga i que han començat a passejar-la per la ciutat. Foto: Aida Morales.

 

Dos dels berguedans que han anat a buscar la Flama del Canigó al cim de la muntanya. Foto: Aida Morales.

 

Gironellencs van a buscar la Flama del Canigó a Berga Autor: Òmnium Berguedà

Arxivat a