PATUM

Goteres i tèrmits a la Casa de la Patum, un problema heretat, segons Mònica Garcia

Les comparses no poden tornar a aquesta instal·lació pel mal estat de les instal·lacions | La regidora lamenta que anteriors governs no hagin realitzat tasques de manteniment

per Aida Morales, 28 de juny de 2016 a les 06:00 |
Casa de la Patum (arxiu) | ACN.
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
De de fa anys, els diversos equips de govern que han trepitjat l'Ajuntament de Berga han vist l'actual edifici de la Casa de la Patum com un punt de museïtzació provisional per a les comparses de la festa berguedana. Una instal·lació que no calia reformar amb vistes a un futur Museu de la Patum i que, amb els anys, s'ha anat deteriorant. 

Tant és així, que en el darrer Patronat Municipal de la Patum, i a instàncies de la restauradora, Gemma Rodríguez, els membres d'aquest ens van decidir no retornar les comparses al seu lloc habitual, sinó mantenir-les als baixos de l'Ajuntament de Berga, on es guarden durant els dies previs i posteriors a la Patum. El problema, tal com van informar, són les goteres, tot i que la regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat a NacióBerguedà que també hi podria haver un problema de tèrmits a l'edifici. 


Els pitjors pronòstics, doncs, recauen sobre aquesta instal·lació. No només perquè és l'únic museu que té Berga sobre la festa berguedana, sinó perquè les comparses es podrien anar deteriorant per problemes d'humitats, si es decidissin mantenir en aquest espai. El problema, però, ha remarcat Garcia, és que fa anys que no hi ha manteniment en l'edifici i, a hores d'ara, està en "pitjor" estat que mai. De fet, ha explicat, aquest edifici hauria d'anar a terra, però la solució alternativa, si no, s'hauria d'haver començat a treballar amb previsió per part deñs governs anteriors: "Són problemes que no venen d'ara". 

Davant d'això, ha explicat Garcia, ja s'han encarregat dos pressupostos per impermeabilitzar la teulada i eliminar els tèrmits. Alhora, i com a suggeriment dels caps de colla de les comparses, també s'ha començat a buscar un espai alternatiu d'exposició. Un lloc, ha prosseguit, on hi pogués haver les condicions d'humitat i temperatura necessàries per a funcionar com a taller de restauració, i que estigués a l'abast de l'Ajuntament. La preocupació en els dos casos és econòmica, ha explicat Garcia, ja que els pressupostos de reparació i manteniment poden disparar-se, i també pot ser molt difícil trobar un local adequat en propietat del consistori, motiu pel qual potser se n'hauria de llogar un. 

A més, ha dit, i si es decidís portar les comparses a un espai alternatiu, la voluntat seria que fos cèntric i que pogués continuar funcionant com a museu de la Patum. Tot un seguit d'ingredients difícils de conjuminar, i que dependran de les conclusions dels estudis. Aquests, ha prosseguit, s'espera que arribin en els propers dies. Serà a partir de llavors que es posarà fil a l'agulla, i es començaran a prendre decisions.

 

Participació