L'Audiència jutjarà Ferran Civil, Carme Casas i Pau Llorens per delicte urbanístic

El fiscal considera que les llicències atorgades per la construcció d'un edifici a Sant Jordi de Cercs podrien ser prevaricació urbanística

Redacció
22 de juny del 2016
Actualitzat el 23 de juny a les 15:16h

Audiència de Barcelona Foto: E.P.


La sala 3a de l'Audiència de Barcelona jutjarà el proper dimecres 29 de juny l'exalcalde de Cercs, Ferran Civil, la llavors arquitecta del consistori i actual gerent del Consell Comarcal del Berguedà, Carme Casas, i el llavors secretari Pau Llorens, per tres delictes de prevaricació urbanística. Aquesta és l'acusació de la Fiscalia, que els demana el pagament d'una multa de 2.310 euros, per presumptament haver realitzat gestions per permetre la construcció irregular d'unes edificacions que incomplien la normativa entre el 2000 i el 2003. 

Segons l'escrit de petició de penes del fiscal al qual ha tingut accés NacióBerguedà, l'any 2000 el Patronat Local de Vivenda, una entitat presidida per l'alcalde, va acordar l'adjudicació i segregació d'un solar de 400 m2, situat a Sant Jordi de Cercs, a la societat Grup Cercs 4 S.L. Un terreny, destaca la Fiscalia, subjecte a diferents tipus de classificacions del sol, entre els quals zona verda. 

L'acord amb la societat mercantil imposava l'obligació de construir l'edificació amb una part baixa destinada a un bar restaurant, malgrat que això anava en contra de les normes urbanístiques, i a poder utilitzar la zona verda que ho rodejava per a col·locar cadires, taules i aparcament. 

Quan el 2003 la societat mercantil va presentar la instància per a la construcció, aquesta va ser per a  un edifici plurifamiliar amb habitatges a la planta baixa, dues plantes de pisos, divuit places d'aparcament i un bar restaurant a la segona planta dels baixos. Això va rebre un informe tècnic favorable per part de l'arquitecta municipal. Segons el fiscal, Casas, així com la resta d'acusats, "coneixia que l'obra projectada no respectava l'alineació prevista per les normes subsidiàries", ja que tenia sis metres més i era d'un total de 662 metres2. A més, Fiscalia també considera que Casas coneixia que l'ús del bar restaurant a la part baixa resultava contrari a les normes urbanístiques, i que l'ocupació de l'aparcament, les cadires i les taules també era "il·legal", com també ho era l'ús d'habitatges a la part baixa. 

En aquest punt, el 24 de juliol del mateix any Pau Llorens va realitzar un informe on limitava la normativa d'aplicació, però no advertia dels incompliments i, finalment, se'ls va atorgar la llicència. Davant de tot això, manté el fiscal, "Ferran Civil era perfectament coneixedor de les anteriors irregularitats que presentava el projecte urbanístic", així com la resta d'acusats.