La diversitat de la religió al Berguedà en 199 temples

A la comarca hi ha 192 esglésies catòliques i només set de la resta de religions

Redacció
20 d'agost del 2019
Actualitzat a la 13:44h
Església de Santa Maria d'Avià.
Església de Santa Maria d'Avià. | Wikicommons / Joancreus
L'església catòlica està fortament inculcada al Berguedà. De fet, té 27 vegades més llocs de culte que la resta de religions, amb un total de 192 esglésies arreu de la comarca, de les 199 que s'hi compten en total, segons el Mapa Religiós de Catalunya del Departament de Governació, que recull les dades i l'evolució de les religions al país. 

En aquest punt, el catolicisme és, de llarg, la confessió amb més força al Berguedà, un fet que no sorprèn, tot i que sí la poca inserció de la resta de religions al territori. A la comarca, doncs, només hi ha registrats set llocs de culte que no siguin catòlics, i la majoria es troben a Berga, sense massa variacions des de fa anys. 

En aquest cas, el Berguedà registra tres esglésies evangèliques, tres mesquites i un lloc de culte per a testimonis de Jehovà. Pel que fa a la resta de religions com el budisme, l'església mormona, l'església adventista, l'induïsme o el sikhisme, amb presència en altres punts de Catalunya, no hi ha cap localització.


Pel que fa a l'església evangelista, el punt àlgid va ser el 2010, quan hi van haver cinc llocs de culte al Berguedà, tot i que llavors va disminuir fins a tres el 2012 i fins a 2 el 2014. En el cas de l'islam, és l'únic que ha augmentat, passant de 2 a 3 llocs de culte, mentre que els testimonis de Jehovà han perdut un temple, passant de dos a un. 

Així doncs, el Berguedà només registra quatre tradicions religioses que es practiquen en llocs de culte, el mateix nombre que la Cerdanya, però considerablement per sota de comarques veïnes com el Solsonès o el Ripollès, que en tenen cinc, el Bages que en té vuit o Osona que en té nou.