Un equip de 20 persones controlarà el bosc per evitar incendis al Berguedà

La Diputació de Barcelona divideix la comarca en set rutes de control i prevenció | L'ens destina més de dos milions d'euros a la campanya en el conjunt de la demarcació

17 de juny del 2016
Actualitzat el 18 de juny a les 21:41h

L'incendi, vist des de primera línia de mànega. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.


Un equip de 20 persones contractades per la Diputació de Barcelona seran les encarregades de formar part del dispositiu del Pla d'Informació i Vigilàncies d'Incendis (PVI) 2016, contra incendis forestals. Així ho ha presentat aquest divendres el vicepresident i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació, Dionís Guiteras, amb el diputat adjunt d'Espais Naturals i alcalde de Cercs, Jesús Calderer. 

Segons ha informat l'ens públic, aquest dispositiu de 20 persones comptarà amb vuit vehicles per realitzar rutes de vigilància mòbil. Pel que fa al dispositiu del Berguedà, serà efectiu del 17 de juny a l'1 de setembre, excepte en aquelles rutes de període reduït que, a causa de la climatologia pròpia, puguin escurçar la campanya que finalitzarà el 16 d'agost. 

Una de les rutes previstes recorrerà Saldes, Vallcebre, Gisclareny, Bagà, Castellar del Riu i Cercs; una altra Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, La Pobla de Lillet, Castellar de n'Hug, Vilada, Castell de l'Areny, la Nou de Berguedà, Borredà i Sant Jaume de Frontanyà; una tercera la Riera de Merlès i Santa Maria de Merlès; una altra Gironella, Olvan, la Quar i Sagàs; una cinquena comprendrà Casserres i Puig-reig; una altra Viver i Serrateix, i l'última abraçarà Avià, Berga, Capolat i l'Espunyola. 
 

Presentació de la campanya d'incendis forestals. Foto: DipuBcn.


Com a novetat d'enguany, Guiteras ha informat que es treballarà per intensificar els esforços d'informació i dissuasió en aquells punts concrets on es concentra població usuària del bosc, col·laborant com sempre amb els efectius de la Generalitat i altres actors, com són les ADF o les associacions de propietaris forestals. 

268 ajuntaments i 118 ADF

Segons han informat, a la campanya de la Diputació hi participen 268 ajuntaments, 118 ADF i nou federacions d'ADF, a part de la Generalitat. A la demarcació de Barcelona hi ha 85 rutes amb vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa i un abast territorial de 472.979 hectàrees forestals repartides en tots els municipis. 

Per tal de realitzar la vigilància hi haurà 262 persones contractades. D'aquestes, nou son enginyers de zona, 25 operadors de zona, 15 vigilants de zona, 170 vigilants i informadors de rutes i 44 guaites de punts fixos. A més, tots aquests compten amb una flota de 91 vehicles 4x4, i el pressupost total de la campanya és de poc més de dos milions d'euros.