Lliuren 1.211 signatures al Síndic de Greuges per demanar la depuradora d'Avià

L'agrupació ambientalista realitza una recollida de firmes per frenar el que consideren un “delicte ambiental” | El Síndic de Greuges agafa el compromís d'actuar

15 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:14h

Cartell d'Avià Aigües Netes reclament la depuradora. Foto: Avià Aigües Netes


L'associació ambientalista Avià Aigües Netes, que va néixer fa dos anys per plantar cara a l'administració pública i exigir la represa de les obres i construcció de la depuradora del poble, ha lliurat 1.211 signatures al Síndic de Greuges de Catalunya per tal de formalitzar la seva queixa en aquest sentit. Amb aquest recull, els veïns mostren la seva "indignació", segons l'associació, pels reiterats retards i aturades en la construcció de la depuradora, aprovada pel Govern de la Generalitat fa més de set anys. 

Fa poques setmanes, l'Associació Catalana de l'Aigua (ACA) va informar de la paralització de la construcció d'aquest projecte, que ja porta anys demorat, per haver quedat desfasat i per la voluntat de tornar-lo a iniciar des del començament. A finals d'any van dir que la depuradora es construiria el 2016, solucionant el problema ambiental, ecològic i ciutadà que provoca l'abocament d'aigües residuals dels nuclis d'Avià, Graugés, el Molí del Castell i Torre del Piquer a la riera de Cuforb. No obstant això, pocs mesos després, tot va canviar.

Per a l'associació ambientalista, això és un "incompliment flagrant" de la normativa ambiental, a banda d'un "gran interrogant" sobre on han anat a parar els diners de tants anys pagant el cànon de sanejament. Avià, que és l'únic municipi de més de 2.000 habitants sense depuradora de Catalunya, ha vist gastar més del 50% del pressupost amb canalitzacions, col·lectors i expropiacions que, amb la renovació del projecte, es podrien perdre. Per això consideren que es poden haver llançat uns 800.000 euros i que això suposaria una "greu malversació de fons públics". 

Avià Aigües Netes, doncs, ha traslladat al Síndic de Greuges la petició de realitzar "accions" per emplaçar l'ACA a acabar les obres, i a posar-hi un termini concret. Segons han informat, el director de la Sindicatura de Comptes, Francesc Vendrell, s'ha interessat per la situació, i ha agafat el compromís de moure el tema fins a aclarir-ho.
 

Recollida de firmes d'Avià Aigües Netes per aconseguir la depuradora. Foto: Avià Aigües Netes