El Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte convoca 10.000 berguedans

La prova es preveu realitzar a unes 6.000 persones del total que rebran la carta

Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:30h
L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga ja ha començat, aquest mes de juny, el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que el 2015 es va iniciar al Bages i que el 2014 es va començar a portar a terme a la Catalunya Central. Per això, ja s'ha engegat la tramesa de cartes en què es conviden totes les persones d'entre 50 i 60 anys de la comarca a participar-hi de manera voluntària.

Es tracta, segons han informat, de 10.000 persones repartides en 5.600 a Berga, 1.400 a l'Alt Berguedà i 3.000 al Baix Berguedà. D'aquestes, ha indicat el centre, un 6% podrien tenir resultats positius que caldria estudiar. Per això, la població entre aquests llindars d'edat rebrà a casa una carta on se'ls explicarà el funcionament del programa i se'ls informarà de com participar-hi. Una vegada rebuda la carta, aquests es poden dirigir a una de les farmàcies adherides al programa, on se'ls donarà un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la per retornar-la a la farmàcia. El mètode d'anàlisi consisteix en detectar si hi ha restes de sang. 

A Berga s'han desplegat 10 farmàcies, i el programa s'estendrà de manera progressiva durant dos anys, amb l'objectiu d'arribar a la població diana de totes les àrees bàsiques de salut de la comarca. Val a dir, ha destacat l'hospital, que la participació és voluntària i es realitza cada dos anys. 

Resultats positius i negatius

En cas que els resultats siguin negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquests i se'ls convidarà a participar en la prova al cap de dos anys. En cas que es detecti sang, se'ls citarà per a una visita amb la infermera del programa per explicar-los el significat del resultat i se'ls convidarà a fer una colonoscòpia completa, sota sedació anestèsica, al mateix hospital. 

El programa de cribatge es realitza en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 per potenciar la prevenció. De les 10.000 persones a qui s'adreçaran les cartes, s'espera que unes 6.000 es facin la prova. D'aquestes, unes 350 podrien donar positiu, en 56 casos es podria detectar una patologia lleu, en 132 una patologia d'alt risc i en 12 es confirmaria neoplàstia, segons les estadístiques. 

A Catalunya, cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recta, esdevenint aquesta malaltia la segona causa de mort per càncer, tant en homes com en dones, amb unes 2.000 defuncions cada any. No obstant això, la supervivència als cinc anys se situa per sobre del 55%, amb una recent tendència a l'estabilització en homes i un descens en dones. Com que aquest càncer és asimptomàtic, és important la detecció precoç. En aquest punt, la prova de detecció de sang oculta en femta és l'única que ha demostrar la seva eficàcia en estudis científics.