Els animals en llibertat provoquen 1.104 accidents a la Catalunya Central en 4 anys

La demarcació registra el 13,5% de la sinistralitat de tot Catalunya provocada per aquests animals | En quatre anys s'ha incrementat un 35% el nombre d'accidents

Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat el 15 de juny a les 11:13h

Senglar mort per atropellament en una carretera lleidatana. Foto: ACN


La demarcació de la Catalunya Central registra el 13,5% dels accidents que es produeixen a Catalunya provocats per animals en llibertat en el període entre 2010 i 2014. En total són més de 1.100 els sinistres que s’han produït en les carreteres d'aquest territori, i la majoria han estat provocats per ungulats. 

El director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestres, Xavier Flores, va presentar ahir el darrer informe d’accidentabilitat a les carreteres catalanes provocada per animals en llibertat. Segons aquest informe, s’ha enregistrat un augment del 45% de les topades amb ungulats -com són els senglars, cabirols i cérvols- en els últims quatre anys. Així ateix, es pot considerar que també hi ha hagut un increment del 35% si es tenen en compte tots els animals en llibertat -gossos, guineus, entre altres-. 
 

El director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestres, Xavier Flores Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat


Trams de carreteres amb més sinistralitat

El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha detectat 158 trams amb una concentració més alta d’accidents amb ungulats. En aquests trams s’efectuaran diferents mesures per intentar reduir el nombre de sinistres. Algunes de les accions que es portaran a terme seran la instal·lació o el reforç dels tancaments perimetrals i senyals fixes i variables. En aquests punts també es farà una prova pilot amb distintius que emeten sons i sorolls per intentar dissuadir als animals. 

El Departament de TES té previst fer una inversió de 2,2 milions d’euros durant els pròxims dos anys. Aquests 158 punts corresponen a un 1,8% de la longitud total de les carreteres de la Generalitat i és on es concentren el 31% dels accidents amb animals.
 
8.667 accidents

L’informe analitza el període 2010-2014, durant el qual s’han registrat 8.667 accidents amb animals, on hi ha hagut un increment del 35% respecte a l’anterior període estudiat (2007-2011). 

Els principals causants dels accidents són els ungulats, que n’han provocat 4.960 (un 45% més respecte a l’anterior informe). Segons Flores, aquest increment té una estreta relació amb una major població de senglars. A Catalunya es cacen uns 40.000 senglars l’any i s’estima que la població se situa al voltant dels 120.000 individus. 

 

Les estadístiques de sinistralitat per territori Foto: Dep. de Territori i Sostenibilitat


Territori  

Per àmbits territorials, els accidents coincideixen amb les zones amb major població de senglars. A les comarques gironines es produeixen el 24,9% dels accidents amb animals en llibertat; a l’àmbit de Ponent, el 18,6%; a l’àmbit metropolità, el 15,7%; al Camp de Tarragona, el 14%; a les comarques centrals, el 13,5%; a l’Alt Pirineu i Aran, el 8,6%, i a les Terres de l’Ebre, el 4,7%.
 
L’informe que va presentar Flores quantifica el cost que suposa un accident amb animals, que és, de mitjana, d’uns 8.000 euros, tenint en compte no només el cost dels danys sinó també altres com els associats a les víctimes o els administratius d’intervenció en accidents. Això suposa un cost d’uns 13,5 milions d’euros l’any pel conjunt de Catalunya.
 
Com evitar-ho?

 L’informe destaca que el tancament perimetral combinat amb passos de fauna és la tècnica o mesura  més efectiva. Aquesta consisteix en la instal·lació de tancaments que impedeixen als animals accedir a les carreteres i els condueixen cap a altres estructures que els permeten creuar la via.

 

Algunes de les mesures que s'apliquen per evitar accidents Foto: Dep. de Territori i Sostenibilitat


Proves pilot

El Departament de TES provarà dues mesures de caràcter experimental, per valorar quina eficàcia tenen i poder-les estendre a la xarxa viària. Una es un dispositiu que emet llum i sorolls per alertar la fauna salvatge i, l’altra, la instal·lació de plaques electrificades en accessos de vies amb tancament perimetral, basat en sistemes similars als tancats elèctrics que s’apliquen per protegir els cultius.