«Queralt, un petit musical» es prepara per posar la «pell de gallina» als berguedans

Més de 130 nens i nenes participen en un espectacle que estarà acompanyat per membres de La Farsa i Munt d'Arts | Xavier Gonzàlez-Costa i Robert Agustina escriuen i composen text i música per a l'ocasió

11 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:38h
Roda de premsa explicativa de 'Queralt, un petit musical'
Roda de premsa explicativa de 'Queralt, un petit musical' | Aida Morales
La interpretació "Queralt, un petit musical", que preparen els nens i nenes de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) amb la col·laboració de Munt d'Arts i La Farsa per commemorar el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, està preparat per sorprendre i superar totes les expectatives que es puguin tenir. Ara, aquest musical que es posarà en escena el proper 19 de juny ja està en la seva fase final i, segons han explicat tres dels seus impulsors en una roda de premsa, sorprendrà i, en la posada en escena, posarà "la pell de gallina". 

Aquesta obra, que va ser pensada per a ser tocada, tot i que després va evolucionar en el seu conjunt, té com a fil conductor la muntanya i el santuari de Queralt. Un musical que, segons ha explicat el director de l'EMMB, Xavier Llobet, "reflexa el sentiment que tenen els berguedans per Queralt", més enllà de la confessionalitat, passió per l'esport, la natura o la cultura. 

"Ens fa molta il·lusió perquè és una obra escrita especialment per a nosaltres i perquè els nanos també estan gaudint moltíssim", ha destacat Llobet. En aquest punt, ha indicat que un centenar de nens de les corals infantils i una trentena de l'orquestra hi estan treballant des del febrer, i que ara, en la recta final, aquest musical està agafant una "sensibilitat" que, de ben segur, ha dit, pot fer "caure alguna llàgrima". 
 

El director de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), Xavier Llobet Foto: Aida Morales.


De fet, la idea original que es va encarregar a l'escriptor berguedà Xavier Gonzàlez-Costa va ser la d'escriure una cantata. A mesura que això tirava endavant, però, el relat de la història va anar agafant volada i, finalment, va ser impossible no donar-hi un pas més i, a través de la interpretació, convertir-ho en un musical pròpiament dit. En aquest punt, han explicat, és quan va sorgir el conte, i la il·lustradora Elisabet Calderer es va engrescar per a col·laborar-hi, donant vida a les imatges mentals. Per això, han afegit, aquest musical s'acompanya també d'un conte amb la història, on també s'adjunten les partitures, i d'un CD. 

Comunió d'arts i sentiments

Segons Xavier Gonzàlez-Costa, l'obra final representarà una "comunió" d'arts i sentiments. D'arts, perquè cadascun dels elements interpretatius i musicals s'integra en el conjunt perfectament. Per exemple, la coral representa el bosc, els àngels o les estrelles. I el fil conductor a través de les cançons, ha prosseguit, "no està posat amb calçador". 

Tot això ha estat possible, però, gràcies a la composició musical i la instrumentació del compositor Robert Agustina, que sent un dels elements clau de l'èxit assegurat del musical, va donar ritme al text escrit per Gonzàlez-Costa. Tal com ha explicat, però, les lletres de les cançons "ja són molt maques" i, per tant, considera que ha estat un treball agradable, fàcil i mutu, el de genera aquesta musicalitat. 
 

L'autor de la lletra i el compositor de les melodies del musical, Xavier Gonzàlez-Costa i Robert Agustina Foto: Aida Morales.


A més, Agustina ha explicat que totes les melodies són "original", és a dir, que no es trobaran referents de cançons berguedanes o relacionades amb Queralt. I el conjunt de tot no deixarà indiferent, amb una cançó final que, tal com ha considerat, pot ser una de les estrelles del musical. "Aquesta cançó es pot convertir en un nou himne del que és Queralt i Berga", bromejava González-Costa.

L'obra tindrà una durada de gairebé una hora, i començarà a les 18.00 de la tarda al Teatre Municipal de Berga. El mateix dia de l'estrena es posarà a la venda el llibre d'Elisabet Calderer, i les entrades es poden comprar a través d'Internet.
Arxivat a