Les 12.000 fotos de Nació Digital sobre el procés d'independència

Presentem un recull històric únic de 236 galeries, fetes per 78 fotògrafs

Redacció
01 de setembre del 2014
Foto: NacióFotos.cat

Nació Digital us ofereix un document únic: un recull detallat de tots els reportatges fotogràfics que aquest diari ha publicat del procés d'independència de Catalunya. Des del referèndum d'Arenys de Munt de 2009 fins a l'actualitat.

L'elaboració durant més de cinc anys d'aquest fons gràfic, dia a dia, a peu de carrer, vol constituir una mostra de l'aposta de Nació Digital pel fotoperiodisme, per fer que aquest gènere informatiu i també artístic ocupi el lloc que es mereix en els mitjans de comunicació i, en aquest cas, es constitueixi en testimoni històric de primera magnitud del procés d'independència obert pel poble de Catalunya l'any 2009.

Aquest recull extraordinari aplega un total de 237 galeries de fotos, amb 12.023 imatges que han estat captades sobre el terreny pels professionals del Grup ND i pels seus col·laboradors en gran part de les comarques de Catalunya, fins a sumar un total de 79 autors.

També s'hi inclouen 6 galeries de fotos, amb 1.385 fotos enviades pels lectors de ND en dates especials com la Via Catalana de 2014. Finalment, també hi apareixen 5 galeries procedents de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), amb 116 fotos a càrrec de 6 professionals. El treball de selecció i ordenació ha estat a càrrec d'Adrià Costa i Rifà, cap de Fotografia del Grup Nació Digital, i autor d'un bon nombre dels reportatges.

El recull arrenca en essència el 13 de setembre de 2009, amb el referèndum d'Arenys de Munt. Per establir-ne els antecedents, també hi han estat inclosos dos reportatges sobre la manifestació pel Dret a Decidir, del 18 de febrer de 2006, i de la manifestació dels 10 Mil a Brussel·les, del 9 de març de 2009. Les galeries estan ordenades de la més recent a la més antiga.

Així, galeria a galeria, es pot seguir l'aventura social i nacional que constitueix un procés que avui encara té un final incert: les consultes d'independència de 2009 i 2010; la manifestació contra la sentència del Constitucional; les mobilitzacions a desenes de muncipis a favor del  dret a decidir; la creació i desplegament de l'ANC; la Diada Nacional de 2012 al passeig de Gràcia i la Via Catalana de 2013; la convocatòria dels comicis del novembre de 2012; l'acord de govern CiU-ERC; la fixació de la data i pregunta de la consulta el 2013, i tantes altres fites en què els fotògrafs de Nació Digital i de totes les seves edicions territorials han esdevingut testimonis que han captat un gran arxiu d'imatges per a la història de Catalunya.

Veure recull de galeries: les fotos del procés d'independència



Llistat d'autors

Adrià Costa,
Jordi Borràs,
Albert Alemany,
Josep Maria Montaner,
Josep Maria Costa,
Sergi Cámara,
Laia Solanellas,
Víctor Castelo,
Joan Parera,
Albert Bagué,
Xavier Sanfeliu,
Carles Palacio,
Quico Sallés,
Miquel Serrabassa,
Jordi Palmer,
Miquel Macià,
Xavier Borràs,
Marina Bou,
Ernest Codina,
Joan Manel Oller,
Lluïsa Tarrida,
Pere Fontanals,
Ramon Estany,
Jordi Purtí,
Arnau Urgell,
Oriol Clavera,
Arnau Birba,
Xavier Lozano,
Mireia Mas,
Laia Deler,
Guillem Bas,
Toni Vilches,
M. Àngels Roviró,
Marc Cargol,
Lurdes López,
Xevi Mas,
Toni Anguera,
Núria Griso,
Pep Torres,
Sergi Colomé,
Marc Fonoll,
Ellen Yule,
Florian Kaefer,
Anna Molas,
Eduard Mas,
Joan López,
Cinta Segarra,
Marc Guitart,
Frederic Vallbona,
Toni Márquez,
Fina Colomer,
Jordi Zaragoza,
Ramon Arabia,
Dani Medina,
José Medina,
Anna Cuevas,
Albert Prieto,
Antoni Puiggros,
Jordi Preñanosa,
Pius Cisa,
Josep Lluís Gozalbo,
Albert Badia,
Àlex Gómez,
Roger Peñarroya,
Jordina Perarnau,
Àlex Porta i Tallant,
Màrius Pujol,
Marc Vinyes,
Laura Rodríguez,
Carme López,
Jordi Castro,
Agnès Llorens,
Oriol Bosch (ACN),
Begoña Fuentes (ACN),
Bertran Cazorla (ACN),
Anna Ferràs (ACN),
Cristina Fornós (ACN),
Xavier Subía (ACN).


Foto: Adrià Costa