El camí del Pedraforca per preservar la tartera estarà llest per Sant Joan

Aquesta muntanya atreu cada any més de 20.000 visitants | L'Obra Social la Caixa inverteix 46.000 euros en aquesta actuació

09 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:28h
Tartera del Pedraforca
Tartera del Pedraforca | FEEC
El camí del Pedraforca que puja per la vora sud de la muntanya i que ha de servir per alleugerir el pes que suporta actualment la tartera ja està en la seva fase final, després que a mitjans de maig comencessin les obres. Així ho ha informat el Parc Natural del Cadí Moixeró, amb l'objectiu de redibuixar el sender del PR-C 123 i que aquest quedi de forma permanent com a lloc de pas alternatiu a l’actual descens que majoritàriament es fa per la tartera.

Una tartera, tal com van puntualitzar fa mesos, que ha quedat erosionada a causa de la molta activitat que suporta la muntanya. Per això, l'actuació que estarà llesta per Sant Joan, ha consistit en estabilitzar el camí que puja per la seva vora sud, prop de la paret nord del Pollegó inferior, deixant un sender consolidat que permeti pujar i baixar amb seguretat. D'aquesta manera, per altra banda, també disminuirà el nombre de persones que baixen per la tartera, amb la voluntat que millori el seu estat, ja que actualment està molt malmesa. 

Per a realitzar aquest camí s'estan utilitzant elements naturals com ara fusta i xarxes de fibres vegetals, la major part dels quals quedaran enterrats per evitar, el màxim que sigui possible, l'impacte visual.

Cada any, unes 23.000 persones pugen al cim del Pedraforca, la majoria pel vessant de Saldes. Aquest elevat índex de freqüentació ha erosionat la tartera, la ruta principal que usen tres de cada quatre excursionistes per pujar i baixar aquesta emblemàtica muntanya.

La tartera del Pedraforca és un espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d'1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres. Es tracta d'un mosaic format, a més de les tarteres, per prats pedregosos d'ussona –una herba alta que creix a la muntanya- i pinedes esclarissades de pi negre. 

Les obres tenen un pressupost de 46.000 euros subvencionats per l'Obra Social de La Caixa, sent la inversió més gran que s'haurà fet fins ara en aquesta munanya. 
 

La posta típica del massís emblemàtic del Berguedà, el Pedraforca. Foto: ACN