La Creu Roja Berguedà atén 676 persones el 2015 i realitza 18.500 actuacions

L'entitat sense ànim de lucre fa balanç de l'any a la comarca, amb un pressupost de 500.000 euros

07 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:30h
Les membres de Creu Roja Berguedà Anna Ribera, Queralt Escobet i Mònica Puigpiqué
Les membres de Creu Roja Berguedà Anna Ribera, Queralt Escobet i Mònica Puigpiqué | Aida Morales.
Les dades de la Creu Roja Berguedà cada any són més positives. Des de fa dècades, aquesta institució sense ànim de lucre s'ha convertit en un referent en la lluita contra la desigualtat, però amb la crisi econòmica i les dificultats que se n'han derivat, darrerament ha esdevingut un pilar fonamental de suport social, si no moltes vegades de compensació, respecte de les institucions públiques.

En roda de premsa aquest dimarts, la Creu Roja del Berguedà ha presentat la memòria del 2015, un estudi que recull algunes de les dades més destacades de la feina que aquesta entitat ha realitzat durant l'any. Amb un pressupost de 500.349 euros, segons han informat, durant el 2015 es van aconseguir atendre directament 676 persones, amb 18.557 intervencions arreu de la comarca, a través dels programes d'atenció a la infància, a la gent gran, a la diversitat funcional, d'ocupació, de socors i emergències, i de cooperació. 

Les dades, segons ha destacat la seva presidenta, Queralt Escobet, són positives, tot i que la feina feta durant l'any encara ho és més. En aquest punt, Escobet ha remarcat la tasca dels 223 voluntaris que treballen contra les desigualtats socials al Berguedà, i les aportacions dels 2.056 socis de l'entitat a la comarca. Aquestes, conjuntament amb campanyes com la del sorteig de l'Or que ha implicat entitats esportives del territori, ajuden a finançar moltes de les actuacions. 

Un dels cavalls de batalla de la Creu Roja Berguedà és l'ajuda a la infància. Un problema derivat de la cronificació de la situació de pobresa de moltes famílies que, amb la crisi econòmica, han vist estancada la seva situació. "Ens havíem arribat a trobar casos de nens que tenien restrenyiment de tant menjar arròs o d'altres que somiaven menjar mongetes tendres", han explicat sobre la situació. Per això, es van posar en marxa les targetes prepagament i, actualment, ja se'n beneficien 48 infants. A més, també s'han pogut entregar kids nadó a 86 infants el 2015 i 90 famílies han rebut 626 paquets de bolquers. 

En l'àmbit de la infància, la Creu Roja també ajuda els joves del Berguedà amb beques menjador, posa a punt roba d'hivern i per a infants, dóna suport a l'escolarització i, entre d'altres, ha pogut implicar 25 nens de fins a 14 anys en el programa dentistes solidaris. 

Altres àmbits de treball

L'àmbit de la gent gran també és molt important per a la Creu Roja Berguedà, a causa de la població envellida que té la comarca. Per això, durant el 2015 s'han donat ajuts tècnics i d'alimentació i higiene a 38 persones, s'han promogut cursos de cuidadors i acompanyaments, s'ha continuat amb la teleassistència a 38 persones i s'han portat a terme activitats lúdiques. 

Pel que fa a la diversitat funcional, la Creu Roja s'ha encarregat del trasllat diari de 33 nois i noies a la Llar Santa Maria de Queralt o a altres centres, s'ha repetit aquest transport en ocasions puntuals i s'ha col·laborat amb la Patum accessible.

A nivell d'ocupació, 570 persones han estat ateses pel servei Ocupa't, en col·laboració amb l'Ajuntament de Berga i Càritas, així com amb l'Inclou de Gironella. I en l'àmbit de les joguines, un altre dels punts forts de la Creu Roja per Nadal, s'ha aconseguit beneficiar 105 nens. 

Aquestes són algunes de les dades de la memòria de la Creu Roja del Berguedà el 2015, i només una pinzellada, segons han remarcat, de les actuacions que cada dia porta a terme aquesta entitat.